1 Δεκ 2016

Έξι τρόποι να στηρίξουμε τα άτομα με αυτισμό την περίοδο των εορτών




 Η ακόλουθη ιστορία είναι του Δρ. Lamar Hardwick, ενός συζύγου, πατέρα και ιερέα που ζει στις ΗΠΑ. Μετά από αρκετά χρόνια δύσκολων κοινωνικών συναναστροφών, προβλημάτων στην αισθητηριακή επεξεργασία και λοιπών κοινωνικής φύσης προβλημάτων, η ζωή του  Δρ. Hardwick άλλαξε όταν σε ηλικία 36 ετών διαγνώστηκε με αυτισμό. Όλα του τα ερωτήματα απαντήθηκαν και πλέον προσπαθεί ο ίδιος να δώσει απαντήσεις όντας ενεργό μέλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λατρεύω τον αθλητισμό. Μεγάλωσα παίζοντας ποδόσφαιρο, μπάσκετ, αμερικάνικο ποδόσφαιρο και για μια πολύ σύντομη περίοδο έτρεχα και στο στίβο. Εκεί έμαθα ορισμένα από τα πλέον σημαντικά μαθήματα στη ζωή και όχι στα γήπεδα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. 

Κάποτε, όταν προσπάθησα να εξηγήσω σε κάποιον με ποιον τρόπο ο αυτισμός επηρεάζει την κοινωνικότητά μου, χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα από τον στίβο: οι κοινωνικές συναναστροφές είναι σαν έναν αγώνα σπριντ για εμένα. Μπορώ να το κάνω, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αν και εύστοχο το παράδειγμα, οφείλω να ομολογήσω πως είπα ψέμματα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν είναι σαν έναν αγώνα σπριντ, αλλά σαν έναν αγώνα σπριντ με εμπόδια!

Από το 2014 που διαγνώστηκα με αυτισμό, αρχίζω να καταλαβαίνω καλύτερα γιατί ο κόσμος δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί και να κατανοήσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζω στις κοινωνικές συναναστροφές. Εάν θέλετε πραγματικά να με δείτε σε δύσκολη θέση, δεν έχετε παρά να με βάλετε σε ένα δωμάτιο με συγγενείς και φίλους που βλέπω ελάχιστες μόνο φορές κάθε χρόνο. Και μόνο στη σκέψη αυτής της κατάστασης τρομοκρατούμαι, γι’ αυτό και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ορισμένες από τις τακτικές που έμαθα στο στίβο για να τα βγάζω πέρα την περίοδο των εορτών.
 
  1. Υποστήριξη
Για να είσαι καλός στο τρέξιμο πρέπει να έχεις τα κατάλληλα παπούτσια. Πριν από μερικά χρόνια τραυματίστηκα στον αχίλλειο τένοντα παίζοντας μπάσκετ. Μετά την επέμβαση, ο γιατρός μου συνέστησε την αγορά παπουτσιών που μου παρείχαν την κατάλληλη υποστήριξη. Ανάλογη υποστήριξη χρειάζομαι και στη ζωή μου. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει η γυναίκα μου, η οποία φροντίζει να μου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να τα βγάλω πέρα, να με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής και να φροντίζει να μου παρέχει διέξοδο διαφυγής όταν μία κατάσταση αρχίζει να γίνεται αφόρητη για μένα. Πριν πάτε στο οικογενειακό τραπέζι, εξασφαλίστε ότι θα έχετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

  1. Ζέσταμα
Όποιος παίρνει τον αθλητισμό στα σοβαρά γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι το ζέσταμα πριν από οποιοδήποτε σπορ. Προετοιμάζει τους μύες για την επερχόμενη (έντονη) άσκηση, καθιστά το σώμα πιο ευέλικτο και μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις. Μια οικογενειακή συνάθροιση μπορεί να είναι τρομακτική για ένα άτομο με αυτισμό, ωστόσο μπορεί ν’ αρχίσει μερικές μέρες νωρίτερα το «ζέσταμα» για να τα βγάλει πέρα. Προσωπικά, μου αρέσει να προετοιμάζομαι πνευματικά για τον τρόπο με τον οποίο θα συναναστραφώ με κάποιον ή κάποιους ανθρώπους. Περνώ λίγο χρόνο μόνος μου, κάνω πράγματα που μου αρέσουν και σιγά σιγά «ζεσταίνομαι» στην ιδέα να είμαι πιο κοινωνικός.

  1. Στρατηγική
Όσοι έχουν παρακολουθήσει αγώνα με εμπόδια, πιθανότατα να έχουν προσέξει ότι ορισμένοι αθλητές πηδούν μερικά εμπόδια κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης. Αυτό που κάνουν στην πράξη είναι να προετοιμάζουν τη στρατηγική τους ώστε να μεγιστοποιήσουν τα ωφέλη κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πόσα βήματα θα κάνουν μεταξύ των εμποδίων, σε ποιο πόδι θα στηριχτούν, με ποιο πόδι θα προσγειωθούν κτλ. Στρατηγική απαιτείται και για την υπερπήδηση των εμποδίων ενός οικογενειακού γεύματος. Δεν κάνει κακό να έχεις έτοιμα στο μυαλό σου ορισμένα θέματα προς συζήτηση, θέματα τα οποία σου αρέσει να αναπτύσσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τη διάρκεια του δείπνου, τα ενδιαφέροντα των συνομιλητών σου κτλ.

  1. Εκκίνηση
Μια καλή κούρσα απαιτεί καλή εκκίνηση. Όταν ξέρω ότι ακολουθεί πολύωρη κοινωνική εκδήλωση, προσπαθώ να έχω το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθώ να ξεκινήσω τη μέρα μου κάνοντας κάτι ευχάριστο και όταν καταφθάνω στην κοινωνική εκδήλωση επιδιώκω να έχω τον μέγιστο δυνατό αριθμό κοινωνικών επαφών. Έχω αρκετή αυτογνωσία για να γνωρίζω ότι μετά από μία ώρα κοινωνικών επαφών το ενδιαφέρον μου αρχίζει να φθίνει, ενώ μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα έχω αρκετή αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω λιγάκι παραπάνω. Ούτως ή άλλως, μετά το εορταστικό γεύμα, οι περισσότεροι έχουν στο νου τους να ξεκλέψουν μερικές στιγμές για να πάρουν έναν υπνάκο, παρά να συνεχίσουν την κουβέντα. Έτσι δεν αισθάνομαι κι εγώ άβολα, τη στιγμή που η κοινωνική επαφή έχει αρχίσει να με κουράζει.

  1. Ρυθμός
Η υπερπήδηση εμποδίων είναι αρκετά κουραστική πράξη, οπότε ο ενδιάμεσος χρόνος από εμπόδιο σε εμπόδιο είναι πολύ σημαντικός. Ένας καλός αθλητής διατηρεί σταθερό ρυθμό, κάτι που ισχύει και στη ζωή. Πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο ρυθμό επαφών, ανάλογα με το χαρακτήρα σας και το τι σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Μην φύγετε από μία κοινωνική εκδήλωση για να πάτε κατευθείαν σε μια άλλη. Ορίστε τον ρυθμό ώστε να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακροχρόνια.

  1. Τερματισμός
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός μεν, αλλά και το σπριντ στην τελική ευθεία είναι εξίσου σημαντικό. Η περίοδος των εορτών είναι γεμάτη έντονα συναισθήματα, κοινωνικές ανασφάλειες, ψυχική και πνευματική κόπωση. Ένα σωρό φορές θα σας πει κάποιος να καθίσετε λιγάκι παραπάνω, μην αναγνωρίζοντας ότι ήδη έχετε υπερβεί κατά πολύ τα όριά σας. Καλό θα είναι να μη μένετε στο δέντρο, αλλά να βλέπετε το δάσος. Ασχέτως της εξέλιξης των πραγμάτων και της άποψης των άλλων, θα πρέπει να αναγνωρίζετε την προσπάθειά που καταβάλλατε και να την εκτιμάτε».
Το μόνο που θα προσθέσουμε είναι ότι αν ο καθένας από εμάς δεν εκτιμά την προσπάθειά του, τότε σίγουρα δεν πρόκειται να το κάνουν κι οι άλλοι. Είναι καλό που και που να γεμίζουμε περηφάνια για όσα έχουμε καταφέρει, αντί να αισθανόμαστε άσχημα για όσα δεν καταφέραμε.


Απόδοση: Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...