22 Νοε 2016

5 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ!


Η ισορροπία είναι μια σημαντική συνιστώσα στην ανάπτυξη ενός παιδιού και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αιθουσαίο σύστημα! 



Η διατήρηση της στάσης του σώματος σε όρθια ή καθιστή θέση, σε σταθερή ή κινούμενη βάση, με ανοιχτά ή κλειστά μάτια είναι απαραίτητη για την εξέλιξη ενός παιδιού! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ισορροπούν, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε πιο σύνθετες και απαιτητικές κινητικές (και όχι μόνο) δράσεις.


Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές δραστηριότητες ισορροπίας, που τα παιδιά σίγουρα θα λατρέψουν!


ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ: Τοποθετούμε ένα μακρύ σχοινί στο πάτωμα, σταθεροποιώντας το στις άκρες του με μια χαρτοταινία. Το παιδί περπατάει με προσοχή μεταφέροντας αντικείμενα από την μια πλευρά στην άλλη. Αυξάνοντας το επίπεδο δυσκολίας μπορούμε να τοποθετήσουμε το σχοινί/λάστιχο (σε αυτή τη συνθήκη θα ήταν πιο χρήσιμο ένα λάστιχο λόγω της ελαστικότητάς του) σε μικρό ύψος από το έδαφος (π.χ. να  σταθεροποιήσουμε κάθε άκρη του στο πόδι μιας καρέκλας), έτσι ώστε  το παιδί σε κάθε βήμα του να τεντώνει το σχοινί/λάστιχο μέχρι το έδαφος.


SURFING: Τα  pool noodle είναι πια γνωστά... πολλοί τα χρησιμοποιούν στην πισίνα, στη θάλασσα, αλλά και στη δημιουργία διαφόρων κατασκευών. Χρησιμοποιώντας το μισό pool noodle και μια σανίδα μπορούμε  να δημιουργήσουμε μια ασταθή βάση ισορροπίας. Σαν να κάνει surfing, θα προσπαθεί να μην πέσει στη θάλασσα...
 
YOGA: Αγαπημένη δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους! Τόσο στην αγορά όσο και στο ίντερνετ κυκλοφορούν αρκετές κάρτες με πόζες της yoga για παιδιά. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες κάρτες με στάσεις του σώματος στο παιχνίδι (μίμησης/κάνω ένα ζωάκι κλπ...) με ένα παιδί.


ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ με εμπόδια ή χωρίς: Ένα πολύ γνωστό παιχνίδι για τα παιδιά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η ισορροπία με κλειστά μάτια.


ΜΑΞΙΛΑΡΟΠΟΛΕΜΟΣ: Ξέρετε... Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα... Μαξιλάρια και πολλή ενέργεια  για παιχνίδι! 


...ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ! 
ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! 


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...