22 Ιουλ 2015

Γιατί τα παιδιά βγάζουν τη γλώσσα τους όταν σκέφτονται;

Όταν τα μικρά παιδιά συγκεντρώνονται με ένταση σε κάποια περίπλοκη διαδικασία, έχουν την τάση να βγάζουν τη γλώσσα τους- κίνηση που κάνουν και μερικοί ενήλικοι, παρότι σε πολύ μικρότερο βαθμό.

 

Ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία και τη Σουηδία παρατήρησαν και κατέγραψαν 14 παιδιά από τη Σουηδία, όλα 4χρονα, την ώρα που εκτελούσαν περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούσαν συγκέντρωση.

H μία διαδικασία απαιτούσε λεπτή κινητικότητα, όπως να παίζουν με ένα κλειδί και μια κλειδαριά, η δεύτερη απαιτούσε επικοινωνία, όπως να επικοινωνούν με έναν ενήλικο παίζοντας με τα χέρια, η τρίτη αφορούσε την κατανόηση μιας ιστορίας και η τελευταία την ικανότητα των παιδιών να ανακαλούν λεπτομέρειες από μια μικρή ιστορία που άκουγαν.

Η ειδικοί παρατήρησαν πως τα παιδιά έβγαζαν την γλώσσα τους περισσότερο στη δεύτερη διαδικασία.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, «η δεύτερη διαδικασία περιλαμβάνει γρήγορα ανταπόκριση, κίνηση με τα χέρια και δομικούς κανόνες- στοιχεία θεμελιώδη για ένα σύστημα επικοινωνίας και βασικά στοιχεία της γλώσσας».

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «Cognition» έδειξαν πως αυτή η κίνηση γίνεται υποσυνείδητα επειδή η γλώσσα που μιλάμε εξελίχθηκε από χειρονομίες και γκριμάτσες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η τάση αυτή στα παιδιά να βγάζουν την γλώσσα όταν σκέφτονται κρατά μέχρι τα 6 χρόνια.


ΠΗΓH: nooz.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...