16 Ιουν 2015

Γρήγορο παιχνίδι μνήμης!

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ!

Θέλοντας να περάσουμε πιο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τις ημέρες των διακοπών είναι ευκαιρία να φτιάχνουμε εκείνα τα παιχνίδια που δεν έχουμε χρόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αφιερώστε ένα απόγευμα για να παίξετε παιχνίδια μνήμης.





 
Το σημερινό μας παιχνίδι φτιάχνετε γρήγορα με εύκολα υλικά.
ΥΛΙΚΑ: χαρτί, μαρκαδόρος, χαρτάκια post-it, χάρακας.

Για αρχή, φτιάχνουμε έναν πίνακα με τετράγωνα. Το μέγεθος του πίνακα εξαρτάται από την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού. Μπορούμε να φτιάξουμε διαφορετικούς πίνακες ξεκινώντας από 4 τετράγωνα και σταδιακά να τα αυξάνουμε, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού.


Στη συνέχεια σχεδιάζουμε/γράφουμε μέσα στα κουτάκια σύμβολα/σχέδια (εναλλακτικά κολλήστε τα αγαπημένα του αυτοκόλλητα) & κρύβουμε το κάθενα με ένα κομμάτι post-it . Το τί θα επιλέξουμε να σχεδιάσουμε/γράψουμε εξαρτάται πάλι από την ηλικία & την ικανότητα του παιδιού στην διατήρηση και ανάκληση της πληροφορίας. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και ζευγαράκια σχεδίων/συμβόλων. 


 

 Που έκρυψα τη λέξη "κότα"?
 Τι κρύβεται κάτω από αυτό το μπλέ χαρτάκι?
 Εδώ σχεδίασα τον αριθμό 3. ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ?
 Που είναι το ζευγαράκι με τις φατσούλες?




Tips

1o Για να ενισχύσουμε τη αποθήκευση & ανάκληση της πληροφορίας, μπορούμε να ζητήσουμε από το ίδιο το παιδί να σχεδιάσει/γράψει  μέσα στα τετράγωνα ό,τι εκείνο επιθυμεί, να τα κρύψει & στη συνέχεια να θυμηθεί, για παράδειγμα, που σχεδίασε το μπαλόνι ή τι βρίσκεται κάτω από το μπλέ γωνιακό χαρτάκι.

2o Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτάκια ίδιου ή διαφορετικού χρώματος ανάλογα το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού. Φυσικά, το ίδιο χρώμα αυξάνει τη δυσκολία της δραστηριότητας.


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...