16 Φεβ 2015

17 Δραστηριότητες Αμφίπλευρου Συντονισμού και όχι μόνο...

Το τριήμερο είναι προ των πυλών! Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε το tablet για αργότερα και ασχοληθείτε με τα πιτσιρίκια σας δημιουργικά! Πολλά είναι τα παιχνίδια που μπορείτε να επιλέξετε. Εδώ θα βρείτε δραστηριότητες που προωθούν την εξέλιξη της αμφίπλευρης οργάνωσης και τον συντονισμό. Φυσικά μέσα από αυτές ενισχύουμε ταυτόχρονα τον οπτικοκινητικό συντονισμό, τη συγκέντρωση, την αδρή και λεπτή κίνηση, την οπτική αντίληψη και... και... και... Το παιχνίδι αρχίζει:

Στην κουζίνα: Αμφίπλευρος Συντονισμός: Δραστηριότητες στην κουζίνα! Χρησιμοποιήστε πλαστικά μαχαίρια, ποτήρια, κανάτες και ας γίνει ο βοηθός σας στο σημερινό μαγείρεμα. Ζητήστε του να σας φέρει τα υλικά από το ψυγείο, να ανακατέψει το φαγητό, να πλάσετε ή να ζυμώσετε μαζί, να κόψει μαλακά υλικά (ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΑΣ!).
Στο γραφείο: Ζητήστε τη βοήθειά του στη δουλειά αρχειοθέτησης που έχετε στο γραφείο. Αναθέστε του  να σας κόβει από τη βάση του σελοτέιπ μικρά κομματάκια ταινίας, να συρράψει 2-3 φύλλα με τη βοήθεια του συρραπτικού, να σας κάνει τρύπες στο χαρτί με τον διακορευτή.
Απλά με 1 χαρτί: Μεταμορφώστε το χαρτί με.... Το δίπλωμά του: για να το βάλει σε ένα φάκελο, για να φτιάξει καραβάκι, για να φτιάξει παιχνίδια με χαρτί origami.. Το τσαλάκωμά του, Το σκίσιμό του σε μικρά χαρτάκια για τη δημιουργία χαρτοπόλεμου, αλλά και Το ψαλίδισμά του: για κολλάζ, για τη δημιουργία ενός σχεδίου, για να κόψει μια συσκευασία.

Γράφω ή ζωγραφίζω: Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε γραφοκινητικού τύπου δραστηριότητες ή ψυχαγωγούνται ζωγραφίζοντας "δουλεύουν" τον αμφίπλευρο συντονισμό μιας και το ένα χέρι γράφει/ζωγραφίζει/χρωματίζει και το άλλο κρατάει το χαρτί/βιβλίο.
Παιχνίδια με τη μπάλα: Με 2 κουτάλες: Ισορρόπησε τη μπάλα. Μπορείς? . Παίξτε "γκόλφ", ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΠΑΛΙΕΣ: Ένα παιχνίδι Κίνησης, Αίσθησης και Συντονισμού , δώστε πάσες, βάλτε στόχους.
Με ζύμη ή με πλαστελίνη: Παίζοντας με λίγο από το ζυμάρι για τα κουλουράκια δε φοβάστε τι θα συμβεί αν το πιτσιρίκι σας το δοκιμάσει λίγο... Εννοείται πως αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας πλαστελινή που τρώγεται άφοβα! Αυτό το εύπλαστο υλικό είναι ότι πρέπει για να ενισχύσετε ευχάριστα και δημιουργικά την αμφίπλευρη οργάνωση. Ακολουθούν μερικές ιδέες: Πλαστελίνη: παιχνίδι ή εργαλείο λεπτής κινητικότητας;  - Φτιάξτε ένα αρκουδάκι με πλαστελίνη  -  25 Ιδέες για να παίξετε με το Playdough!
Theraputty: Πιο σκληρό υλικό από την πλαστελίνη, το οποίο εκτός από τον αμφίπλευρο συντονισμό ενισχύει την μυϊκή ενδυνάμωση. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ με τη theraputty!   Ασκήσεις με την theraputty.
Λουκέτα: Δώστε στα πιτσιρίκια πλαστικά και μεταλλικά λουκέτα και τα κλειδάκια τους. Αφήστε τα να λύσουν το γρίφο... Ποιό κλειδί ταιριάζει σε αυτό το λουκέτο?
Ανοίγω-κλείνω σακουλάκια: Σακουλάκια ασφαλείας... Τα ανοίγω, ψάχνω, βρίσκω και τα ξανακλείνω. Παίζω και μαθαίνω: Πολυαισθητηριακά σακουλάκια!
Κυψελωτό πλαστικό: Όταν το βρίσκετε στα δώρα σας, ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΤΕ! Παίζοντας με κυψελωτό πλαστικό
Με pool noodle: Πρωτότυπη δραστηριότητα: Φτιάχνουμε παιχνίδια...
 
Με κορδόνια: Τα παιχνίδια με τα κορδόνια είναι μια εισαγωγή πριν το παιδί ασχοληθεί καθημερινά με αυτά για το δέσιμό τους στα παπούτσια. Παίζοντας με κορδόνια!
 
Χάντρες σε κορδόνι και όχι μόνο: Χάντρες ή κουμπιά σε κορδόνι ή σε καθαριστικό πίπας. Γνωστό παιχνίδι, στο οποίο το επίπεδο δυσκολίας αλλάζει αν αλλάξετε τα υλικά σας.
 
Βιδώνω-ξεβιδώνω: ...και δεν είναι μόνο για τα αγοράκια. Δανειζόμαστε από τον μπαμπά!
Παίζω με ΟΛΟ μου το σώμα: Τρέξτε, πηδήξτε εμπόδια, κάντε επι τόπου πηδηματάκια, προσπαθήστε να κάνετε κουτσό, παίξτε με ένα σχοινάκι, μιμηθείτε την κίνηση ενός ζώου (π.χ. έρπισμα σαν το φίδι, αναπήδηση σαν το βάτραχο), σκαρφαλώστε, παίξτε με ένα πατίνι, κάντε ποδήλατο, περπατήστε μύτη-φτέρνα επάνω σε μια γραμμή από χαρτοταινία στο πάτωμα χωρίς να πέσετε. Κύβος δραστηριοτήτων 
 
Τα λαστιχάκια της μαμάς: Ζητήστε του να ενώσει 2 σημεία με ένα λαστιχάκι, να κλείσει ένα σακουλάκι με το λαστιχάκι... 5 Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας με λαστιχάκια

Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής: Μην ξεχνάτε ότι η συστηματική εμπλοκή του παιδιού, με κάθε τρόπο, στις καθημερινές δραστηριότητες αναπτύσσουν τις δεξιότητές του και την ανεξαρτησία του. Ντύσιμο, γδύσιμο, χρήση κουμπωμάτων, χρήση επιτραπέζιων σκευών, βοήθεια στο στρώσιμο του τραπεζιού, στο λούσιμο, στο πλύσιμο χεριών και του προσώπου, στην καθαριότητα προσωπικών αντικειμένων (π.χ. αν φοράει γυαλιά) κ.α.
 

Και ο κατάλογος μπορεί να μην έχει σταματημό, μιας και ο αμφίπλευρος συντονισμός είναι -σχεδόν- σε κάθε δράση μας!

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!
Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...