9 Ιαν 2015

Προτιμήστε τον καθαρό αέρα

Η σχέση του αυτισμού με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβεβαιωμένη, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Τη σχέση αυτή τονίζει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η σχέση αυτή είναι πιο στενή κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης.


Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική, λόγω του μεγέθους της. Έλαβε χώρα και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και συνολικά συμμετείχαν σε αυτή 116.000 άτομα, σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες που γίνονταν σε συγκεκριμένες πόλεις ή κοινότητες, γεγονός που ενδέχεται να επηρέαζε το αποτέλεσμα.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Harvard και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τον οργανισμό Autism Speaks. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ποσοστό παιδιών με αυτισμό ήταν διπλάσιο, στην περίπτωση των γυναικών που εκτέθηκαν σε υψηλό επίπεδο μικροσωματιδίων κατά τη διάρκεια της κύησης. Το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μεγαλύτερο, στην περίπτωση της έκθεσης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη η έκθεση, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην περίπτωση της έκθεσης μετά τη γέννηση ή πριν τη σύλληψη. 

Προσοχή, όπως λέμε συχνά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που θα εκτεθούν σε περιβάλλον με υψηλή περιεκτικότητα σε μικροσωματίδια θ’ αποκτήσουν παιδί με αυτισμό.

Το επόμενο στάδιο είναι να βρούμε πώς ακριβώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και κατόπιν τον τρόπο ή τους τρόπους εκείνους που θα εμποδίσουμε αυτή την επίδραση ή θα αναστρέψουμε τις επιπτώσεις της.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...