28 Ιαν 2015

Παίζοντας με αυτοκινητάκια ενισχύονται οι προγραφικές δεξιότητες και όχι μόνο...

Τα αγοράκια τρελαίνονται να παίζουν με τα αυτοκινητάκια τους, "εκμεταλευτείτε" αυτή τους την αγάπη και ενισχύστε τις προ-γραφικές τους δεξιότητες.

Δείτε παρακάτω την προτεινόμενη δραστηριότητα, τι θα χρειαστείτε και πώς θα παίξετε!




Η δραστηριότητα
Πηγή εικόνας: http://myhouseofgiggles.blogspot.gr

Το παιχνίδι αποτελείται από διάφορους δρόμους που διακλαδίζονται. Το παιδί θα πρέπει να οδηγήσει το αυτοκινητάκι του μέσα σε αυτούς. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή (με αρχή & τέλος) και να παραμένει μέσα στα όρια που επιβάλει η διαγράμμιση των δρόμων. Επίσης ενισχύεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός και ο χωρικός προσανατολισμός. Όλα αυτά, αν και σε πρώιμο στάδιο, θα το βοηθήσουν αργότερα στις γραφοκινητικές δεξιότητες.

Τι θα χρειαστείτε


-Μεγάλο χαρτί σε ρολό ή πολλά μικρότερα κομμάτια ενωμένα με ταινία, όπου θα φτιάξετε τις διαδρομές
-Μαύρο χοντρό μαρκαδόρο για να σχεδιάσετε τους δρόμους
-Αυτοκινητάκια (ένα για κάθε παίκτη)


Πως θα παίξετε
  • Εαν το παιδί είναι μικρό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του δείξετε πως να τσουλήσει το αυτοκινητάκι του μέσα στον δρόμο. Μπορείτε βοηθητικά να τσουλήσετε εσείς ένα και το παιδί να σας ακολουθεί με το δικό του. Αυξομειώνετε την ταχύτητα σας, έτσι ώστε να σας κυνηγά αλλά να μην πέφτει πάνω στο δικό σας για να κάνετε τη δραστηριότητα πιο προκλητική. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η συγκέντρωση προσοχής και ο οπτικοκινητικός συντονισμός. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον χώρο και υπακούει σε απλούς κανόνες δυαδικού παιχνιδιού όπως: "Ακολούθησέ με αλλά πρόσεξε να μην συγκρουστούμε!"
  • Για να δυσκολέψετε τη δραστηριότητα, ζωγραφίστε περισσότερους δρόμους, στροφές και διασταυρώσεις ή ακόμη και δρόμους διπλής κατεύθυνσης (με διακεκομμένες γραμμές στη μέση). Εμπλουτίστε το ταμπλό με κυκλικές πλατείες και αδιέξοδα δρομάκια για να ενισχύσετε τον χωρικό προσανατολισμό και την κατευθυντικότητα. Δεξιότητες που αργότερα θα το βοηθήσουν να γράψει από αριστερά προς τα δεξιά και να παραμένει μέσα στις γραμμές του τετραδίου.
  • Δοκιμάστε να εισάγετε στο παιχνίδι "πινακίδες" που θα σηματοδοτούν στροφές (πχ. υποχρεωτική στροφή δεξιά) απαγορευτικά σήματα και STOP, έτσι ώστε να το "μυήσετε" στους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής. Αυτές θα το βοηθήσουν να ελέγξει την παρορμητικότητά του και να είναι πιο προσεκτικό έτσι ώστε να μην χάνει πόντους από τις παραβάσεις.
  • Μια ακόμη ιδέα είναι να ζωγραφίσετε διάφορα κτίρια (όπως σχολείο, νοσοκομείο, αστυνομικό τμήμα, super market κ.λ.π) και περιοχές (όπως παιδική χαρά, δάσος,κ.λ.π) τα οποία θα αποτελούν προορισμούς. Εάν παίζουν δύο παιδιά, μπορείτε να κάνετε αγώνα ταχύτητας και νικητής θα είναι εκείνος που θα φτάσει πρώτος στον προορισμό που εσείς θα έχετε ορίσει.
Tips 

- Για να φτιάξετε τις πινακίδες, ζωγραφίστε το σχέδιο πάνω σε χαρτόνι, κόψτε το και κολλήστε το στην άκρη μιας οδοντογλυφίδας. Καρφώστε την πάνω σε μια μπαλίτσα από πλαστελίνη για να στέκεται και τοποθετήστε την πινακίδα σε όποιο σημείο της διαδρομής επιθυμείτε.
Πηγή εικόνας: http://muslimhomeschoolblog.com
- Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε τους δρόμους κολλώντας χαρτοταινία στο πάτωμα, αντί να τους ζωγραφίσετε σε χαρτί. η ταινία αυτή κολλά ακόμη και πάνω σε μοκέτα και δεν αφήνει κανένα ίχνος ή κόλλα όταν την αφαιρείτε.
- Χρησιμοποιήστε κατασκευές με lego για να φτιάξετε μαζί με το παιδί τα διάφορα κτίρια ή ακόμη και άχρηστα κουτιά, τα οποία θα ζωγραφίσετε για να φτιάξετε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων.

Καλή διασκέδαση!!!

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...