28 Νοε 2014

Να είσαι γονιός στο παιδί που έχεις, όχι στο παιδί που θα ήθελες να είχες...

Όταν έμαθες ότι θα γίνεις γονιός, ίσως άρχισες να ονειρεύεσαι πώς θα ήταν το παιδί σου, αν θα σου έμοιαζε και με ποιο τρόπο θα πετύχαινε, στη ζωή του. Μπορεί για παράδειγμα να ήθελες το παιδί σου να έχει κλίση στα Μαθηματικά ή να είναι καλός στο ποδόσφαιρο, κι ύστερα μπήκε στη ζωή σου η πραγματικότητα και τα πήρε όλα πίσω. Διότι ανακάλυψες ότι στο γιό σου δεν αρέσει το ποδόσφαιρο ή ότι η κόρη σου στα Μαθηματικά είναι μέτρια εώς κάτω του μετρίου. Η αλήθεια είναι ότι ίσως μια μέρα, όλοι εμείς οι γονείς ξυπνήσουμε και συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά μας είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι περιμένουμε, όπως διαφέρουμε κι εμείς από αυτό που περίμεναν οι γονείς μας για εμάς.

«Ως γονιός, είναι σημαντικό να βρείτε σε ποια γλώσσα καταλαβαίνει το παιδί σας και να τη μιλήσετε. Ειδάλλως δεν θα μπορέσετε να δεθείτε μαζί του».

Μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι που το παιδί σας δεν είναι αυτό που είχατε φανταστεί και ίσως να πρέπει να «παραιτηθείτε» από κάποια όνειρα που είχατε για εκείνο. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι, το να ανακαλύψετε το παιδί σας, είναι μια διαδικασία που μπορεί να σας πάρει καιρό. Μόλις αποδεχθείτε αυτή την ιδέα, θα δείτε κι εσείς ότι θα νιώσετε ένα διαφορετικό είδος αγάπης και θα δείτε καθαρά αυτό που πραγματικά είναι το παιδί σας.  Η αποδοχή είναι η βάση για να αναπτύξετε και να επικοινωνήσετε στο παιδί σας, σωστές συμπεριφορές. Είναι ο τρόπος που μαθαίνετε να ανταποκρίνεστε σε εκείνο με πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.