9 Σεπ 2014

Επιλέγοντας τον παιδικό σταθμό

Πολλοί από εσάς αφήσατε το θέμα της επιλογής του παιδικού σταθμού προς διευθέτηση μετά το καλοκαίρι. Τώρα όμως, τέρμα τα ψέματα.

Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, προνήπια ή και μικρότερα, οι οποίοι εργάζονται και δεν έχουν άλλη βοήθεια για τη φύλαξή τους, αρχίζουν πλέον έντονα να αναζητούν τον κατάλληλο Παιδικό Σταθμό, που θα αναλάβει την παραμονή του παιδιού τους και μια πρώτη μορφή εκπαίδευσης στα βασικά. Η αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει καιρό, καθώς εσείς θα προσπαθείτε για το καλύτερο δυνατό για το παιδί σας. Μην απογοητεύεστε. Ψάξτε, ρωτήστε, συγκρίνετε, σκεφτείτε και αποφασίστε. Γιατί, έπειτα ακολουθεί το στάδιο της προσαρμογής του παιδιού, το οποίο συνήθως δεν είναι και το πιο εύκολο, αφού ισοδυναμεί με «αποχωρισμό» για την παιδική ψυχή.

Ρωτήσαμε την παιδοψυχολόγο Σελίνα Μητσάκου για τα υπέρ και τα κατά της παραμονής ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό, αλλά ζητήσαμε και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη η προσαρμογή του παιδιού στο νέο κοινωνικό του περιβάλλον.

"Χτίστε" μια καλή σχέση με το δάσκαλο του παιδιού σας

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας

Πολλές φορές, οι γονείς παραπονιούνται ότι η επαφή τους με το δάσκαλο του παιδιού τους δεν είναι όπως θα ήθελαν. Άλλες φορές θεωρούν ότι δεν καταλαβαίνει το παιδί τους, άλλοτε ότι εξαντλεί την αυστηρότητά του σε αυτό ή ότι το αδικεί.