6 Νοε 2014

Κουμπιά και φερμουαρ

Πριν ξεκινήσετε να μαθαίνετε σε ένα παιδί πως να χρησιμοποιεί τα κουμπώματα, παίξτε με αυτά... 

 Και τι εννοώ? Δείτε παρακάτω...


Δώστε του να εξασκηθεί στο πέρασμα κουμπιών -διαφόρων μεγεθών και σχημάτων- μέσα από μια σχισμή σπρώχνοντάς τα στην πίσω μεριά. Μια εύκολη δημιουργία είναι η σχισμή σε ένα πλαστικό πιάτο, σε ένα κομμάτι ύφασμα ή ακόμα και σε ένα χαρτονάκι.


Πριν εμπλακεί με την  χρήση και λειτουργία του φερμουαρ, μπορείτε να του δώσετε να παίξει τραβώντας καθαριστικά πίπας από την σχισμή του φερμουαρ (όπως στη φωτογραφία).



Αν έχετε ένα παλιό πουκάμισο ή μια παλιά ζακέτα και ετοιμάζεστε να την πετάξετε, μην το κάνετε! Κόψτε το κολλάρο μαζί με τα κουμπιά και τις κουμπότρυπες. Θα σας πρότεινα, για να είναι πιο εύκολο στη χρήση να κολλήσετε το κολλάρο σε ένα σκληρό χαρτόνι ή μια επιφάνεια για να δημιουργήσετε ένα σταθερό σημείο και το παιδί να αρχίσει να πειραματίζεται με τα κουμπάκια στο κουμπώνω -ξεκουμπώνω.




Πάρτε 2 φερμουαρ διαφορετικών χρωμάτων. Δημιουργήστε το δικό σας φερμουαρ, το οποίο θα αποτελείται από δύο χρώματα  και συνδέστε στην κορυφή τους μια κορδέλα, αρκετά μακριά έτσι ώστε να μπορεί να φορεθεί στο λαιμό. Με ευκολία το παιδί θα πειραματιστεί με το άνοιγμα -κλείσιμο του φερμουαρ συνδέοντας το κίτρινο με το μπλε χρώμα (χρώματα του φερμουαρ της εικόνας).

 Μια ιδέα από το www.therapystreetforkids.com



Μια άλλη ιδέα: Θέλω να κουμπώνει τα κουμπιά του.. 

Είναι σημαντική η εμπλοκή του παιδιού στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής με ευχάριστο τρόπο, έτσι ώστε σύντομα να αποκτήσει την ικανότητα της αυτοεξυπηρέτησης. Η λειτουργικότητα του παιδιού στην καθημερινή αυτοφροντίδα αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του.


 Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...