11 Σεπ 2014

Δραστηριότητα: Λάβετε θέσεις!

Χρησιμοποιώντας το σώμα σας και μόνο μπορείτε να φτιάξετε γράμματα; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!
Μια ευχάριστη και πρωτότυπη δραστηριότητα για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Σκοπός του παιχνιδιού αυτού είναι η δημιουργία γραμμάτων (πεζών ή κεφαλαίων) με τη σωστή τοποθέτηση του σώματος στον χώρο (π.χ ξαπλωμένα στο πάτωμα).

Προτάσεις:
  • Χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες των τριών και ζητήστε από την κάθε ομάδα να φτιάξει ένα γράμμα. Η αντίπαλη ομάδα θα πρέπει στη συνέχεια να προσπαθήσει να αναγνωρίσει ποιό γράμμα έχουν φτιάξει και αν τα καταφέρει, χαρίζει έναν βαθμό-πόντο. Επαναλάβετε 3-4 φορές, σχηματίζοντας διαφορετικά γράμματα. Στο τέλος, η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς είναι νικήτρια.
  • Εαν κάποιο παιδί δυσκολεύεται, ζητήστε του να ζωγραφίσει το γράμμα με το δάχτυλό του στον αέρα ή δείξτε του σε σκίτσο, πώς να τοποθετήσει το σώμα του για να το μιμηθεί.
  • Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι, κάντε ένα "ζέσταμα" με τα παιδιά, ζητώντας τους να μιμηθούν τη δική σας περίεργη στάση σώματος (π.χ το δεξί χέρι στο αριστερό αυτί, το αριστερό στο αριστερό γόνατο, κ.λ.π.).
  • Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να περπατήσουν πάνω σε ένα αόρατο μεγάλο γράμμα που βρίσκεται στο πάτωμα.
Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει την αίσθηση του σώματος, την αδρή κίνηση και τον κινητικό σχεδιασμό. Επίσης παρέχει απτικά και ιδιοδεκτικά ερεθίσματα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ισορροπία και τον αμφίπλευρο συντονισμό. Τέλος όταν το παιδί προσπαθεί να μιμηθεί τη δική μας στάση σώματος, ενισχύεται το πέρασμα της μέσης γραμμής του σώματος, ο προσανατολισμός του στο χώρο και μαθαίνει να διαχωρίζει τη δεξιά από την αριστερή πλευρά του σώματος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...