17 Ιουλ 2014

Φουσκωτό γιλέκο ανακουφίζει άτομα με αυτισμό

Τα άτομα με αυτισμό βιώνουν διαφορετικά τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η υπερφόρτωση των αισθητηριακών τους έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν αρκετά συχνά αυξημένα επίπεδα άγχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άσκηση βαθιάς πίεσης έχει αποδειχτεί ότι τους ανακουφίζει. Αυτό ακριβώς κάνει το Squease Vest (Γιλέκο Πίεσης).


Σύμφωνα με μελέτες, η βαθιά πίεση έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση συγκεκριμένων ουσιών στον εγκέφαλο, οι οποίες έχουν ηρεμιστική δράση. Η άσκηση βαθιάς πίεσης είναι κάτι που κάνουν συχνά οι εργοθεραπευτές για να ηρεμήσουν παιδιά με αυτισμό, ΔΕΠΥ ή άλλες διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας. Ωστόσο, τα υλικά που χρησιμποιούν οι εργοθεραπευτές ή η ειδική μηχανή που επινόησε η Temple Grandin  δεν είναι κάτι εύχρηστο που μπορείς να έχεις μαζί σου ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για κάποια εσώρουχα που ασκούν πίεση: το κάνουν συνεχώς, όχι μόνο όταν έχεις ανάγκη την πίεση.

Το Squease Vest λειτουργεί όπως το γνωστό σε όλους μας πιεσόμετρο, μόνο που το γιλέκο αυτό ασκεί πίεση σε ολόκληρο το άνω μέρος του σώματος. Φουσκώνει όπως ακριβώς και το πιεσόμετρο. Μόλις το άτομο νιώσει καλύτερα από την πίεση που ασκήθηκε στο σώμα του, απλά ξεβιδώνει τη βαλβίδα ανακούφισης και το γιλέκο ξεφουσκώνει.

Η επίσημη παρουσίασή του έγινε την εβδομάδα (15-16/6) στο Λονδίνο, στα πλαίσια της Έκθεσης για τον Αυτισμό. Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου γιλέκου είναι η διακριτικότητά του. Μπορεί να φορεθεί κάτω από τα ρούχα, δίχως να διακρίνεται στο ελάχιστο. Είναι κατασκευασμένο από αντιαλλεργικά υλικά και κουμπώνει με βέλκρο. Είναι σχεδιασμένο ώστε να μην εμποδίζει τις κινήσεις των χεριών, ακόμα και όταν είναι φουσκωμένο.

Το Squease Vest είναι διαθέσιμο ως γιλέκο μόνο (295 ευρώ) ή ως γιλέκο με ζακέτα (355 ευρώ) σε μπλε ή γκρι χρώμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα και να παραγγείλουν το γιλέκο από την ιστοσελίδα της εταιρείας Squease. Το κόστος αποστολής στην Ελλάδα και την Κύπρο ανέρχεται σε 24 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο

Πηγή


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...