30 Ιουν 2014

Παιχνίδια που ενισχύουν τη συγκέντρωση προσοχής

Τα περισσότερα νήπια έχουν μια αδυναμία να συγκεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και συνηθίζουν να εγκαταλείπουν εύκολα μια προσπάθεια, χωρίς να την ολοκληρώσουν. Αν θέλετε να βοηθήστε το παιδί σας να βελτιώσει τα επίπεδα συγκέντρωσης του, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας τα παρακάτω παιχνίδια, που και θα το διασκεδάσουν, αλλά και θα το αναγκάσουν να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και να συγκεντρωθεί.

    Παιχνίδια μνήμης. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια με κάρτες, που το παιδί θα πρέπει να τοποθετήσει στην σωστή σειρά, αφού τις δει για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας αυτοσχέδια παιχνίδια με ερωτήσεις και απαντήσεις που για να τις θυμηθεί και να τις απαντήσει το παιδί, θα πρέπει να συγκεντρωθεί.

    Επιτραπέζια παιχνίδια. Όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες, ταμπλό, πιόνια, πλακίδια αλλά και τα παζλ οξύνουν την σκέψη του παιδιού και εξασκούν την ικανότητα του να συγκεντρώνεται.

    Βρες τα αντίθετα. Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι είναι να λέτε στο παιδί μια λέξη και να του ζητάτε να σας πει την αντίθετη της. π.χ. νύχτα- μέρα, ψηλός- κοντός κλπ.

    Βρες τις διαφορές. Τα παιχνίδια εντοπισμού των διαφορών (π.χ δυο ίδιες εικόνες, αλλά με 5 μικροδιαφορές) απαιτούν από το παιδί να επιδείξει μεγάλη συγκέντρωση, για να τα καταφέρει.

    Λαβύρινθοι. Υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία με δραστηριότητες και σίγουρα οι λαβυρινθοι είναι πολύ διασκεδαστικοί, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αύξηση τη συγκέντρωσης.

    Ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αν και καλό θα είναι τα παιδιά να μην περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή το tablet, σύμφωνα με έρευνες τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όταν υπάρχει μέτρο, ευνοούν την συγκέντρωση.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...