31 Μαρ 2014

Αντί για μαρκαδόρους… τάμπλετ!

Σε όλο και νεότερη ηλικία ξεκινά η ενασχόληση με την τεχνολογία, καθώς κάποτε ξεκινούσε στο Λύκειο, έπειτα στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό και τώρα ξεκινά από το νηπιαγωγείο. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί κινδύνους, καθώς πολλά νήπια έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια εξάρτησης από τα κινητά και τα τάμπλετ.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ειδικοί κάνουν λόγο για «χάι-τεκ μωρά», τα οποία μεγαλώνουν αγγίζοντας οθόνες αφής με την ίδια ευκολία που πιάνουν έναν μαρκαδόρο για να ζωγραφίσουν. Η χρήση των φορητών συσκευών αρχίζει συχνά πριν από την ηλικία των τριών ετών.

Πολλές φορές οι γονείς επιστρατεύουν τις συσκευές αυτές για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους ή να τα κρατήσουν απασχολημένα, προκειμένου να ηρεμήσουν οι ίδιοι, ενώ άλλοι τις χρησιμοποιούν ως ανταμοιβή για την επίδειξη καλής συμπεριφοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, δηλώνουν ότι ανησυχούν πως τα παιδιά τους εθίζονται στην τεχνολογία.

Μάλιστα, υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές ειδικά φτιαγμένες για παιδιά κάτω των τριών ετών που περιέχουν παιχνίδια, ποιηματάκια και παζλ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένα νήπιο κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε επαφή με οθόνη. Οι παιδίατροι ανησυχούν για τις επιπτώσεις των smartphones στον εγκέφαλο των μικρών παιδιών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στη συγκέντρωσή τους, την όρεξη και την παχυσαρκία.

«Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν συμφέρον να προωθούν επιθετικά συσκευές και εφαρμογές στις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, επειδή θέλουν να διασφαλίσουν ότι η επόμενη γενιά θα προσκολληθεί στα προιόντα τους. Είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό είναι καλό», τόνισε η Τζέιν Ο’ Κόνορ, ερευνήτρια στον τομέα της Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν με την αντίδραση που έχουν τα παιδιά τους όταν τους παίρνουν τις συσκευές από τα χέρια, η οποία έχει στοιχεία εθισμού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...