17 Φεβ 2014

3 παιχνίδια με την κιμωλία

Κιμωλία... ένα φθηνό υλικό που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν τα παιδιά σε διάφορες επιφάνειες και σε διαφορετικές δραστηριότητες. Δείτε μερικές πρωτότυπες ιδέες.





1η ΙΔΕΑ

Ας το βοηθήσουμε να ανακαλύψει τα χρώματα, τα μεγέθη, τα σχήματα και τις υφές του φυσικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, αρχίζει να εξοικεινώνεται με την έννοια των αριθμών.

Μπορείς να βρείς...? 4 μωβ λουλούδια? 2 λεπτά φύλλα?.....

Σκεφτείτε πόσο διαφοροποιείται το παιχνίδι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον... Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να χρησιμοποιεί διάφορες καθημερινές έννοιες.


2η ΙΔΕΑ

Ποιός θα το πετύχει?

Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα σακουλάκια βάρους της φωτογραφίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε ή έχουμε στη διάθεσή μας. 

Πάρε θέση και ρίξε! Θα πρέπει να πεις που θέλεις να ρίξεις το σακουλάκι σου! Εγώ θέλω να μπει στον κύκλο με τον αριθμό 3! Φυσικά, μπορούμε να ρίξουμε και όπου πάει, αρκεί να μπει μέσα σε ένα σχήμα! 

Με αυτό το παιχνιδάκι, θέτουμε σε λειτουργία τον οπτικοκινητικό μας συντονισμό, βάζουμε την απαιτούμε δύναμη στο χέρι μας, συγκεντρωνόμαστε, στοχεύουμε και πετάμε το σακουλάκι!


3η ΙΔΕΑ

Κάνε τις λέξεις σου αόρατες!

Τόσο οι δάσκαλοι, όσο οι θεραπευτές και οι γονείς συχνά χρησιμοποιούν τον γνωστό σε όλους μας μαυροπίνακα. 

Ξεκινάμε να γράφουμε και στο τέλος ανακοινώνουμε το παιχνίδι-έκπληξη! Θα πάρουμε ένα υγρό πινέλο και θα ιχνηλατήσουμε πάνω στις ήδη γραμμένες λέξεις. Έτσι, οι λέξεις μας θα γίνουν αόρατες! 

Μια βαρετή άσκηση για τα παιδιά, αποκτάει ξαφνικά απίστευτο ενδιαφέρον!

Το όφελος? Επεξεργασία των διαφορετικών υφών, εξέλιξη του οπτικοκινητικού συντονισμού, βελτίωση της σταθερότητας φόρμας (φορμάρισμα γραμμάτων), ενίσχυση της κινητικής δράσης για την αντίληψη των κενών ανάμεσα στις λέξεις (κίνηση ώμου-αγκώνα).

Ξεχωρίσαμε αυτές τις ιδέες από το nurture store. Ελπίζουμε να αρέσουν και σε εσάς το ίδιο!



Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...