9 Ιαν 2014

Θέση W... Καλή ή κακή θέση καθίσματος?

Υπάρχουν αρκετά παιδάκια, τα οποία στο παιχνίδι τους στο πάτωμα επιλέγουν την θέση "W". 

Τι είναι, όμως, η θέση "W"?

Είναι μια πολύ οικεία θέση καθίσματος για μικρά και μεγάλα παιδιά, την οποία επιλέγουν όταν καθίσουν στο έδαφος. Σε αυτή τη θέση το παιδί κάθεται ανάμεσα στα πόδια του με λυγισμένα τα γόνατα, και τα πόδια ανοίγουν προς τα έξω σε σχήμα W (βλέπε εικόνα)

Κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί να είναι κακή η επιλογή αυτής της θέσης καθίσματος... Κι όμως, η χρήση αυτής της θέσης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών

Σε παρατεταμένη χρήση της θέσης W μπορούν να προκληθούν σημαντικά ορθοπαιδικά προβλήματα. 

Ένα παιδί που επιλέγει συχνά τη συγκεκριμένη θέση σταδιακά αποδυναμώνει τους μύες του κορμού. Οι περιστροφές του κορμού και οι μετατοπίσεις βάρους περιορίζονται με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται ο χιασμός της μέσης γραμμής του σώματος και η πλευρική κυριαρχία. Επίσης, παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της στασικότητας του κορμού, την ισορροπία και επιβαρύνει τις αρθρώσεις των κάτω άκρων.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους, για τους οποίους η θέση W δεν συνιστάται στα παιδιά.

Είναι σημαντικό να αποτρέπετε τα παιδιά από τη θέση W προτού αυτή γίνει μια συνήθεια. Προτρέψτε τα να ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΚΑΛΑ και να ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ.

Υπάρχουν πιο λειτουργικές θέσεις καθίσματος που μπορείτε να τους προτείνεται:

  • Κάθισμα με τα πόδια μπροστά
  • Κάθισμα με τα πόδια μπροστά, ανοιχτά και τεντωμένα
  • Οκλαδόν
  • Πλευρικό κάθισμα (και τα δυο πόδια είναι λυγισμένα όπως στη θέση W, με τη διαφορά πως και τα δύο είναι προς την ίδια κατεύθυνση και την ίδια πλευρά του σώματος)
Τα παιδιά μπορεί να εναλλάσουν τις θέσεις καθίσματος, και να δοκιμάζουν διαφορετικές καθ'όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε ένα παιχνίδι. Στην περίπτωση που η θέση W παραμένει συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό γιατρό ή θεραπευτή.


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...