4 Οκτ 2013

Οπτική διάκριση και 7 Δραστηριότητες για την ενίσχυσή της

Οπτική διάκριση είναι η ικανότητα εντοπισμού χαρακτηριστικών ενός ερεθίσματος για αναγνώριση, αντιστοίχιση και κατηγοριοποίηση. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες οπτικής διάκρισης απαιτούν την ικανότητα παρατήρησης ομοιοτήτων και διαφορών  μεταξύ μορφών και συμβόλων με όλο και περισσότερη πολυπλοκότητα. (Occupational Therapy for children, J. Case-Smith, A.S. Allen, P.N. Pratt)


Πολλά παιδάκια δυσκολεύονται να διακρίνουν τις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα/εικόνες/λέξεις. Στην καθημερινή ζωή, μπορούν να παρουσιαστούν δυσκολίες στην εύρεση όμοιων καλτσών (το ζευγάρι) για να τις φορέσουν, στην εύρεση ζευγαριού σκούφος-κασκόλ με το ίδο σχεδιάκι, στην διάκριση μεταξύ γραμμάτων/αριθμών όπως το ε με το 3, ακόμα και στην διάκριση λέξεων (ποτε/τοτε). Τέτοιου είδους δυσκολίες μπερδεύουν ένα παιδί, το κάνουν πιο "αργό" με χαμηλή αυτοπεποίθηση. 

Υπάρχουν δραστηριότητες, με τις οποίες μπορείτε να εμπλουτίσετε το καθημερινό του παιχνίδι. Σας προτείνουμε κάποιες παρακάτω.

  1. Χρησιμοποιήστε καθημερινά αντικείμενα και ζητήστε από το παιδί να βρει τα ζευγαράκια. Για παράδειγμα, μετά το άπλωμα και στέγνωμά των καλτσών ζητήστε από το παιδί να βρίσκει τις όμοιες και να τις διπλώνει (αν δεν μπορεί, ζητήστε απλά να τις βρίσκει και να σας τις δίνει -να γίνει δηλ. ο βοηθός σας).
  2. Παρομοίως, μπορείτε να κάνετε με ζευγάρια ρούχων π.χ. σκούφος-κασκολ-γάντια με όμοια σχέδια, όμοια εσώρουχα, σετ φόρμας κλπ.
  3. Λίγο πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, ανακατέψτε -για παράδειγμα -λίγες φακές και λίγα ρεβίθια- σε ένα μπωλ και ζητήστε από το παιδί να τα ξεχωρίσει.
  4. Παιχνίδι με κάρτες. Μπορείτε να φτιάξετε (ζωγραφίζετε) ζευγάρια όμοιων εικόνων σε μικρά τετράγωνα χαρτάκια, είτε να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε) τα γνωστά παιχνίδια  που έχουν διπλές εικόνες για ταύτιση και μνήμη. Ζητάμε από το παιδί να βρει τις όμοιες.                                      -Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να παίξετε και παιχνίδια ταύτισης εικόνων με το περίγραμμά τους ή με το αρνητικό τους.                                                                             -Αντιστοίχιση ή εύρεση καρτών με όμοιες λέξεις/γραμματα/αριθμούς.
  5. Συνθέστε μικρά και απλά puzzle λίγων κομματιών χωρίς σύνδεση (δείτε εικόνα), έτσι ώστε το πιτσιρίκι να ψάχνει τις λεπτομέρειες. Μπορείτε να φτιάξτε και το δικό σας puzzle (Δείτε εδώ πως).
  6. Καθώς μεγαλώνει το παιδί, μπορεί να ολοκληρώνει παιχνίδια-ασκήσεις και στο χαρτί όπως είναι η αντιστοίχιση/χρωμάτισμα όμοιων σχεδίων/συμβόλων.
  7. Υπογράμμιση όμοιων λέξεων στο παραμύθι της ημέρας.


εικόνα1

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...