14 Οκτ 2013

Χαρτοκιβώτιο απλά...καταπληκτικό!



Η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο νού βλέποντας ένα χαρτόκουτο από το καινούριο σας ψυγείο ή πλυντήριο είναι ότι πρέπει να πάει στα σκουπίδια μέχρι που ξαφνικά...
συνειδητοποιείτε ότι το μικρό σας αγγελούδι ανακάλυψε ένα καινούριο παιχνίδι και βρίσκεται ήδη μέσα σ'αυτό!

Τα γατιά το κάνουν! Τα σκυλιά το κάνουν! Τα μωρά το κάνουν! Τα μικρά παιδιά το κάνουν, ίσως κάποτε το κάνατε κι εσείς!

Βλέποντας ένα χαρτοκιβώτιο αρκετά μεγάλο για να τα χωρέσει, το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό τους είναι να μπουν μέσα. Αν και στα μάτια μας μπορεί να φαίνεται περίεργο, υπάρχει λόγος που τα παιδιά επιμένουν να το κάνουν αυτό.
Δείτε μερικούς από τους παρακάτω λόγους, που θα σας βοηθήσουν να δείτε μέσα από τα μάτια ενός μικρού και θα ανακαλύψετε ότι στα απλά πράγματα κρύβεται η μεγαλύτερη χαρά!


Αντίληψη του χώρου: Μεγαλώνοντας, τα παιδιά αρχίζουν να γνωρίζουν το σώμα τους. Γι΄αυτό και τα βλέπουμε να προσπαθούν να χωρέσουν σε μικρά κενά, ν’ ανέβουν σε διάφορα αντικείμενα ή να ελίσσονται σε στενούς χώρους. Όλα αυτά είναι τρόποι για ν’ αντιληφθούν το μέγεθός τους.
Η απάντηση στην ερώτηση “πόσο μεγάλο είναι το σώμα μου” αλλάζει συνεχώς. Ένα χαρτοκιβώτιο είναι το ιδανικό μέτρο σύγκρισης.

Άνεση και ασφάλεια: Υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο τα παιδιά αναζητούν περιορισμένους χώρους. Από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας, συνηθίζουμε την ασφάλεια και τη ζεστασιά της μητρικής αγκαλιάς. Αγκαλιά την οποία συνηθίζουμε και τη ζητάμε σε πρώτη ευκαιρία ως παιδιά: υποσυνείδητα υπάρχει σύνδεση με την άνεση που όλοι είχαμε ως έμβρυα στη μήτρα.

Αίσθηση δύναμης: Τα παιδιά είναι συνήθως τα μικρότερα άτομα σ’ ένα δωμάτιο. Το ταβάνι είναι ψηλό, τα έπιπλα μεγάλα, τα αντικείμενα βαριά… Το γεγονός αυτό τα κάνει να αισθάνονται αδύναμα. Σε ένα χαρτοκιβώτιο όμως, το παιδί αισθάνεται τεράστιο και αποκτά μια ευπρόσδεκτη αίσθηση δύναμης. Επιπλέον, εξαιτίας του περιορισμένου βάρους του χαρτοκιβωτίου, το παιδί μπορεί να μετακινήσει ένα αντικείμενο μεγαλύτερο από εκείνο.

Έλεγχος: Τα χαρτοκιβώτια αποτελούν ιδανικές κρυψώνες για παιδιά και όπως όλoι γνωρίζουμε, τα παιδιά λατρεύουν το κρυφτό. Είναι και κάτι ακόμα που έχει το κρυφτό και συναρπάζει τα παιδιά: την αίσθηση ότι γνωρίζουν κάτι το οποίο εσείς δεν γνωρίζετε.
Το παιχνίδι ξεκινά με το παιδί να εξαφανίζεται από το οπτικό σας πεδίο. Τότε είναι που αναρωτιέστε μεγαλόφωνα: που είναι το Κατερινάκι; Το Κατερινάκι γνωρίζει την απάντηση στο ερώτημα αυτό και έχει την επιλογή να εμφανιστεί όποτε εκείνη θελήσει.

Αισθητηριακό παιχνίδι: Τα παιδιά αναζητούν τις αισθητηριακές εμπειρίες καθώς αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην αισθητηριακή ολοκλήρωσή τους. Ένα χαρτοκιβώτιο είναι ένα περιβάλλον δίχως αισθητηριακά δεδομένα. Το μπεζ χρώμα του δεν τραβάει το μάτι. Η επίπεδη επιφάνειά του δεν έχει ενδιαφέρον για το παιδί. Το σχήμα του απλά ορίζει έναν άδειο χώρο. Η μυρωδιά του είναι μετά βίας ευδιάκριτη. Όταν παραμορφώνεται το σχήμα του, δεν κάνει θόρυβο. Είναι ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να αποτελέσει "γωνιά ηρεμίας", έτσι ώστε το παιδί να αποφορτιστεί όταν είναι υπερδιεγερμένο. Μπορεί να πηγαίνει εκεί όποτε το επιθυμεί παίρνοντας μαζί του την αγαπημένη του κουβερτούλα ή τα ακουστικά, για να ακούσει τη μουσική που το χαλαρώνει.

Ατελιέ δημιουργικότητας: το χαρτόνι αποτελεί έναν άδειο καμβά, μια λευκή σελίδα θα λέγαμε, που επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν τις σκέψεις και τη φαντασία τους. Το παιδί μπορεί να επιλέξει να το ζωγραφίσει, να το μετατρέψει στο δικό του σπίτι, ή ακόμη και να δημιουργήσει το δικό του φανταστικό διαστημόπλοιο!

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα παιδικά μας χρόνια και γνωρίζοντας πλέον τα ωφέλη που προσκομίζουν από αυτό το παιχνίδι, ας διασκεδάσουμε με την ψυχή μας...μαθαίνοντας!

                                                            Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...