12 Ιουν 2013

7 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο για την εκπαίδευση τουαλέτας

Πολλοί γονείς ανυπομονούν για τη στιγμή που το μικρό τους θα είναι έτοιμο να "εγκαταλήψει" την πάνα... Πότε, όμως, είναι πραγματικά έτοιμο για αυτό?
 Η εκπαίδευση της τουαλέτας θέλει υπομονή, μιας και δεν είναι πάντα μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τον δικό του χρόνο, και δεν υπάρχει μια μαγική στιγμή που εξαφανίζεται η πάνα. 

Υπάρχουν, όμως, σημάδια που μπορείτε να εντοπίσετε, έτσι ώστε να καταλάβετε πότε το παιδί σας είναι έτοιμο για το γιο-γιο.

Οι πληροφορίες είναι μια ελεύθερη απόδοση από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο North Shore Pediatric Therapy.

Σημάδια που δείχνουν πως το παιδί είναι έτοιμο:

  1. Επιθυμία για την χρήση γιο-γιο. Το παιδί θα αρχίσει σταδιακά να μένει καθαρό και στεγνό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, τα παιδιά που ενδιαφέρονται για την χρήση της τουαλέτας, θα αρχίσουν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι κάνετε μέσα στην τουαλέτα. Ίσως, να αρχίσουν να κάνουν και διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ώρα του μπάνιου.
  2. Ικανότητα να ακολουθεί απλές οδηγίες. Το παιδί που είναι έτοιμο για την εκπαίδευση της τουαλέτας θα πρέπει να μπορεί να ακολουθήσει και να ολοκλήρωσει απλές οδηγίες. Αυτό είναι απαραίτητο μιας και υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν όταν πηγαίνει στην τουαλέτα (άναψε το φως, κλείσε την πόρτα, κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό σου, κάτσε στο γιο-γιο, πλύνε τα χέρια σου κ.α.).
  3. Ικανότητα να εμπλέκεται σε μια δραστηριότητα. Είναι σημαντικό το παιδί να είναι σε θέση να κάτσει και να εμπλακεί σε μια δραστηριότητα περισσότερο από κάποια λεπτά. Αν το παιδί διασπάται ή απογοητεύεται εύκολα, θα είναι ένα στοιχείο το οποίο θα δυσκολέψει την εκπαίδευσή του.
  4. Αναγνώριση της ανάγκης για τουαλέτα. Είναι σημαντικό το παιδί να αναγνωρίζει πότε κάνει κάτι στην τουαλέτα και πότε όχι. Αν προσπαθήσετε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας, προτού το παιδί να είναι ενήμερο για το τι κάνει την εκάστοτε στιγμή, θα είναι δύσκολο να εξελιχθεί η διαδικασία.
  5. Ικανότητα να μένει στεγνό. Όταν το παιδί μένει στεγνό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (συνήθως 2 ώρες ή περισσότερο) αυτό σημαίνει πως η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης αυξάνεται και η εκπαίδευση τουαλέτας μπορεί να είναι κάτι εφικτό.
  6. Ικανότητα να περπατάει και να τρέχει. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το παιδί μπορεί να περπατήσει ή να τρέξει προς την τουαλέτα. Όταν γίνεται η εκπαίδευση τουαλέτας, το μπάνιο δεν είναι πάντα κοντά. Ίσως υπάρξουν φορές που είστε μακριά, και το παιδί πρέπει να περπατήσει γρήγορα ή να τρέξει στην τουαλέτα για να προλάβει.
  7. Έχουν κατακτηθεί οι κινητικές ικανότητες που είναι απαραίτητες για το κατέβασμα και ανέβασμα του παντελονιού και των εσωρούχων. Είναι σημαντικό για το στάδιο της εκπαίδευσης.

  Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...