21 Φεβ 2013

Επιχείρηση: πρωινό ξύπνημα

Για τους περισσότερους εργαζόμενους γονείς το πρωινό ξύπνημα και η ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο είναι ένα πραγματικό μαρτύριο. Τα παιδιά, που στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, ξυπνούσαν πριν την ανατολή του ήλιου κάνοντας σας να παρακαλάτε για λίγη ώρα ύπνου ακόμα, τώρα δεν λένε με τίποτα να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Αλλά ακόμα και αν ξυπνήσουν, η προσπάθεια να τα ετοιμάσετε για το σχολείο και ταυτόχρονα να προλάβετε να πάτε εγκαίρως στη δουλειά σας είναι ένας καθημερινός αγώνας δρόμου.

Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο λιγότερη συναίσθηση του χρόνου έχουν. Συνεπώς, η ευθύνη να πάνε στην ώρα τους στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο και να μην καθυστερήσετε εσείς στη δουλειά σας, βαραίνει αποκλειστικά εσάς. Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε τις πρωινές εντάσεις και να γλιτώσετε από το καθημερινό άγχος του ρολογιού, πρέπει να καθιερώσετε μια ρουτίνα και να φροντίσετε, ώστε να την ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

  •     Βάζετε τα παιδιά νωρίς για ύπνο το βράδυ, ώστε να ξυπνούν πιο εύκολα το πρωί. Ένα παιδί που έχει κοιμηθεί αργά, μπορεί να μην έχει χορτάσει τον ύπνο και ο οργανισμός του να μην έχει ξεκουραστεί.
  •     Διαλέξτε από το βράδυ τα ρούχα που θα φορέσετε εσείς και τα παιδιά και ετοιμάστε τις τσάντες για το σχολείο.
  •     Ξυπνήστε πιο νωρίς και ετοιμαστείτε. Πιείτε ήρεμα τον καφέ σας, ετοιμάστε το κολατσιό που θα πάρουν μαζί τους και μετά ξυπνήστε τα παιδιά.
  •     Αν στα παιδιά σας αρέσει το χουζούρεμα, φροντίστε να τα ξυπνήσετε δέκα λεπτά πιο νωρίς και να τους δώσετε την ευκαιρία να χουζουρέψουν.
  •     Ακολουθείστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, όπως π.χ. τουαλέτα, ντύσιμο, πρωινό κλπ. ώστε τα παιδιά να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και να μην χρονοτριβούν χαζεύοντας.
  •     Αποφύγετε να ανοίξετε την τηλεόραση, γιατί σίγουρα τα παιδιά θα αποσυντονιστούν.
  •     Μην τους λέτε συνέχεια "θα αργήσουμε", "κάνε πιο γρήγορα" και άλλα παρόμοια, γιατί είναι πιθανό να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σίγουρα το πρωινό ξύπνημα μπορεί να μετατραπεί σε μια δοκιμασία για γερά νεύρα. Οπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας, όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...