7 Νοε 2012

Ακόμα και τα πεντάχρονα φροντίζουν για την υπόληψή τους

Ακόμα και τα παιδιά ξέρουν πώς να λουστράρουν την εικόνα τους στα μάτια των άλλων. Ένα σχετικά απλό πείραμα στις ΗΠΑ δείχνει ότι τα πεντάχρονα τείνουν να είναι πιο γενναιόδωρα όταν γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους παρακολουθούνται.

Προηγούμενες μελέτες, επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, έδειχναν ότι τα παιδιά είναι γενικά πιο γενναιόδωρα από ό,τι οι ενήλικες. Οι μελέτες αυτές, υποδεικνύουν τα αποτελέσματα του νέου πειράματος, πιθανώς έκαναν το λάθος να εξετάζουν παιδιά που γνώριζαν ότι η συμπεριφορά τους παρακολουθούνταν.

Έχει αρχίσει να μπεμπεκίζει;

Όταν το παιδί μετά την ηλικία των 3-4 ξαφνικά αρχίζει να μιλάει όπως έκανε όταν ήταν μικρότερο, τότε λέμε ότι μωρουδίζει. Επιπλέον, ο λόγος του συνοδεύεται με νάζι και γλύκα.

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ φυσιολογικό και συνήθως έχει να κάνει με μια αλλαγή στη ζωή του παιδιού: μετάβαση σε παιδικό σταθμό, νέο μωρό στην οικογένεια, η μαμά που επιστρέφει στη δουλειά, κ.ά. Εκδηλώνεται πιο έντονα όταν το παιδί είναι κουρασμένο, πεινασμένο, ή όταν το αγνοούν, οπότε και βρίσκει αυτό τον τρόπο να τραβήξει την προσοχή.