25 Απρ 2012

Βγάλτε την τηλεόραση από το παιδικό δωμάτιο


Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται στις μικρές ηλικίες σχετίζονται άμεσα με την ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο των παιδιών.

Σε αυτό το πόρισμα κατέληξαν ερευνητές, που συμβουλεύουν τους γονείς να βγάλουν την τηλεόραση από τα παιδικά δωμάτια, για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία. Επίσης, τα παιδιά δεν θα πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ξεκινούν σχολείο όντας ήδη υπέρβαρα, υποστηρίζουν οι εδικοί που συμμετείχαν στη χρηματοδοτούμενη, από την Ευρώπη, έρευνα ToyBox, η οποία συντονίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Γιάννη Μανιό.

Η αισθητηριακή δίαιτα στην Εργοθεραπεία... Συνέχεια!

Αναφέραμε στην ανάρτηση με θέμα "Η αισθητηριακή δίαιτα στην Εργοθεραπεία" ότι ένας έμπειρος και καταρτισμένος εργοθεραπευτής είναι σε θέση να σχεδιάσει μια αισθητηριακή δίαιτα σε άτομα τα οποία την χρειάζονται.

Θα σας παραθέσω κάποιες επιπλέον δραστηριότητες και συνθήκες διαφορετικών αισθητηριακών συστημάτων, οι οποίες μπορούν να ηρεμήσουν ή να διεγείρουν ένα παιδί.

Εντοπίστηκε γονίδιο με μετρήσιμη επίδραση στο IQ

Το γονίδιο HMGA2 φαίνεται ότι συνδέεται με το IQ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μεγάλη γενετική μελέτη που βασίστηκε σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες και γενετικές αναλύσεις οι οποίες διεξήχθησαν σε περισσότερα από 20.000 άτομα αποκάλυψε τη σημαντικότερη ως τώρα επίδραση ενός και μόνο γονιδίου στην ευφυΐα – συγκεκριμένα κατά 1,29 βαθμούς, αν και η συνεισφορά αυτή δεν μοιάζει να είναι και τόσο εντυπωσιακή.

Οι ουσίες που περιέχουν Ε επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον πραγματοποίησαν δοκιμές μελετώντας τις διαφορές στη συμπεριφορά παιδιών τα οποία κατανάλωναν χυμό φρούτων εμπλουτισμένων με πρόσθετες ουσίες με παιδιά που κατανάλωναν έναν απλό χυμό φρούτων.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα προηγουμένων μελετών σε παιδιά που υπέφεραν από υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Μελετώντας μαζί…

Το διάβασμα στο σπίτι, για τα μαθήματα του σχολείου, μπορεί να είναι μια επίπονη δουλειά για τα παιδιά και πολύ συχνά, ακόμα πιο επίπονη για τους γονείς. Συμβουλές βήμα προς βήμα και από την αρχή, μπορούν να βοηθήσουν όλους τους γονείς και τα παιδιά να βρουν έναν αποτελεσματικό ρυθμό. Η καθοδήγηση όμως είναι πολύτιμη, κυρίως για γονείς με παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα δυσλεξίας.

Ο γονιός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το παιδί του στη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου. Ιδιαίτερα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή εμφανίζουν συμπτώματα δυσλεξίας, είναι σημαντικό οι γονείς να σταθούν δίπλα του, με σταθερά και ξεκάθαρα βήματα, από την αρχή. Ο προγραμματισμός και η διαδικασία που επαναλαμβάνεται, σταθερά η ίδια, δημιουργούν ασφάλεια και σιγουριά:

Πώς θα αποφύγετε τον παιδικό θυμό

Είναι συνήθως δύσκολο να σταματήσουμε το ξέσπασμα ενός παιδιού όταν αρχίσει. 
Το ίδρυμα Nemours υποδεικνύει πώς να το αποφεύγουμε: