24 Απρ 2012

Η αισθητηριακή δίαιτα στην εργοθεραπεία

Η αισθητηριακή δίαιτα είναι ένας όρος που περιγράφει ένα λεπτομερές πρόγραμμα με δραστηριότητες, οι οποίες παρέχουν τις αισθητηριακές πληροφορίες που χρειάζεται ένα άτομο  για να  παραμένει προσεκτικό και να οργανώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Patricia Wilbarger είναι η εργοθεραπεύτρια, η οποία επινόησε αυτόν τον όρο της αισθητηριακής δίαιτας. Βρέφη, μικρά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με ήπια έως σοβαρά αισθητηριακά προβλήματα μπορούν να επωφεληθούν  από μια αισθητηριακή δίαιτα, η οποία είναι διαμορφωμένη μόνο για εκείνους. Ο εργοθεραπευτής είναι εκείνος, ο οποίος θα σχεδιάσει την αισθητηριακή δίαιτα βάση των αναγκών του ατόμου λαμβάνοντας πρώτα  ένα λεπτομερές ιστορικό του ατόμου με δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία.

Μοντέρνα κουζίνα για άτομα με ειδικές ανάγκες από τη Snaidero

Σχεδιασμένη από την Ιταλική εταιρεία Snaidero η κουζίνα αυτή είναι ιδανική για άτομα με ειδικές ανάγκες!

Χαμηλός πάγκος, ημικυκλικό σχήμα χωρίς την παρουσία γωνιών και καλαίσθητος σχεδιασμός είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της κουζίνας αυτής! Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε το πόσο πρακτική είναι η κουζίνα για άτομα με ειδικές ανάγκες μιας και εξαιτίας του σχήματος και της ιδιαίτερης καμπύλης όλα βρίσκονται σε απόσταση ενός χεριού ενώ το ύψος είναι φυσικά το κατάλληλο για ένα άνετο μαγείρεμα. Αξιέπαινη δημιουργία η οποία αξίζει πραγματικά την προσοχή σας! Εσείς τι λέτε;

Βοηθήστε το παιδί σας να δεχτεί τον ερχομό ενός μωρού

Το γεγονός ότι η οικογένειά σας περιμένει ένα νέο μέλος, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα κατανοητό από το παιδί σας, καθώς τα μικρά παιδιά αυτό που τελικά αντιλαμβάνονται από την… εισβολή ενός αδερφού ή μίας αδερφής, είναι ότι πρέπει να μοιράζονται το χρόνο σας, την αγάπη σας και φυσικά τα παιχνίδια τους!

Ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχουν ήδη δύο παιδιά, η άφιξη ενός ακόμα μωρού, μπορεί να ακούγεται στα δικά τους αυτάκια ως… απειλή παρά ως ένα χαρμόσυνο γεγονός.

Σε τέσσερις μονάδες του ΕΣΥ αυξητική ορμόνη σε παιδιά

Σε τέσσερις μονάδες δημόσιων νοσοκομείων, θα εγκρίνεται και θα χορηγείται η αυξητική ορμόνη στα παιδιά.
Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Βουδούρη, η αυξητική ορμόνη θα χορηγείται στα παιδονευρολογικά τμήματα του Παίδων 'Αγία Σοφία', 'Αγλαΐα Κυριακού', 'Ιπποκράτειο' Θεσσαλονίκης και παιδονευρολογικό Πάτρας.

Πρώιμος εντοπισμός προβλημάτων λόγου. Ο ρόλος των γονέων

Κάθε γονέας ανυπομονεί να ακούσει τις πρώτες λέξεις του παιδιού του και να δει τα πρώτα του βήματα. Απολύτως δικαιολογημένα καθώς είναι δύο πολύ σημαντικά ορόσημα στην ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο τα νήπια δεν κατακτούν τα αναπτυξιακά στάδια με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάτι που για έναν γονέα είναι φυσιολογικό, για κάποιον άλλο δεν είναι. Ακόμα και νήπια στην ίδια οικογένεια μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. 
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις οδηγίες και τα χρονικά πλαίσια γλωσσικής ανάπτυξης που δίνονται για την ελληνική γλώσσα. Αυτά τα ορόσημα χρησιμοποιούν και οι ειδικοί όταν αξιολογούν τον λόγο του παιδιού και εάν αυτό χρειάζεται λογοθεραπεία.

Νεογιλά δόντια: τι είναι και πότε πρέπει να τα φροντίζουμε;

Τα νεογιλά είναι τα δόντια που ανήκουν στην πρώτη σειρά οδοντοφυΐας του παιδιού και τα διαδέχονται τα μόνιμα. Αναφέρονται πολύ συχνά με τις λέξεις «παιδικά» ή «πρώτα δόντια». Η νεογιλή οδοντοφυΐα ξεκινά να εμφανίζεται γύρω στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού και ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών. Ίσως τα δόντια του μωρού σας έχουν βγει νωρίτερα ή κάποια καθυστερούν λίγο παραπάνω από τα χρονικά αυτά περιθώρια, γεγονός το οποίο συμβαίνει γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης του κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, κατά συνέπεια και των δοντιών του.