23 Μαρ 2012

«Ψάχνω, ψάχνω για να βρω ποιος στ’ αλήθεια είμαι εγώ»

Ένα εργαστήριο αυτοεκτίμησης που θα βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τα δυνατά τους κομμάτια και να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους θα διεξαχθεί στους χώρους του Ανοιχτού Σχολείου το προσεχές διάστημα
Με τίτλο «Ψάχνω, ψάχνω για να βρω ποιος στ’ αλήθεια είμαι εγώ», το εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών στοχεύει μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να οργανωθούν, να μάθουν να συνεργάζονται με συνομηλίκους τους και να έχουν έναν χώρο τον οποίο θα εμπιστεύονται και στον οποίο θα μπορούν να συζητήσουν για θέματα που τους απασχολούν και να πάρουν κάποιες απαντήσεις. 

Πως μπορεί ο γονιός να είναι ενθαρρυντικός;

Η ενθάρρυνση ως τρόπος συναλλαγής με τους άλλους είναι βοηθητική σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης και σε οποιαδήποτε ηλικία ίσως γιατί όλοι έχουμε κρυμμένο ένα αποθαρρυμένο παιδί. Ας αποφασίσουμε να εντάξουμε την ενθάρρυνση στη ζωή μας ξεχωρίζοντας την όμως από τον έπαινο.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ενθάρρυνση, μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στους άλλους, στη ζωή. Γίνεται ένας αισιόδοξος και ικανός μαχητής της ζωής.

Ενθαρρύνω κατά το λεξικό σημαίνει εμπνέω θάρρος, εμψυχώνω, ζωογονώ, ενισχύω.

Ρομποτικό σύστημα χαρίζει ελευθερία κινήσεων στους παραπληγικούς

Μία ρομποτική συσκευή, που επιτρέπει στους ασθενείς με παραπληγία να στέκονται όρθιοι και να κάνουν όλες τις δουλειές τους, επινόησαν επιστήμονες από την Κωνσταντινούπολη.

Η συσκευή ονομάζεται Tek Robotic Mobilisation Device και δοκιμάστηκε με επιτυχία από έναν 27χρονο, ο οποίος έχασε την κινητικότητα των ποδιών του πριν από πέντε χρόνια, έπειτα από πτώση από άλογο.

Όπως δήλωσε ο νεαρός Γιουσούφ Ακτούρκογλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συσκευή τον βοήθησε να ανακτήσει την ανεξαρτησία του, επιτρέποντάς του να κινείται εντός και εκτός σπιτιού χωρίς βοήθεια.

Δημιουργήστε τους δικούς σας πίνακες διπλής εισόδου

Μια δραστηριότητα /άσκηση που χρησιμοποιούμε τόσο οι θεραπευτές όσο και πολλοί νηπιαγωγοί είναι οι πίνακες διπλής εισόδου.

Τι είναι ο πίνακας διπλής εισόδου? Είναι πολύ απλό...

Είναι ένας πίνακας που έχει δύο παραμέτρους. Η μια παράμετρος ορίζεται στην πρώτη οριζόντια σειρά του πίνακα, και η δεύτερη στην πρώτη κάθετη σειρά. Το παιδί καλείται να συμπληρώσει, με όποιο τρόπο έχει ορίσει ο ενήλικας τις παραμέτρους -χρωμάτισμα, σχεδίαση, γραφή, κολλαζ-, τον πίνακα συνδυάζοντας επιτυχώς σε κάθε κουτάκι και τις δυο παραμέτρους. (Δείτε το παράδειγμα της φωτογραφίας)

Μαμά, τι σημαίνει οικονομική κρίση;

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα», τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στην περίοδο της ύφεσης, ολοένα και περισσότερες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες. Ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην κρύβουν, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο να μιλούν στα παιδιά για τα προβλήματα
Βλέπουν τους γονείς τους να αγχώνονται γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πάγια έξοδα του σπιτιού. Εχουν διαπιστώσει πως το χαρτζιλίκι τους δεν είναι πια τόσο γενναιόδωρο όσο ήταν, ενώ η βόλτα κάθε Σάββατο σε κινηματογράφο και αίθουσες μπόουλινγκ γίνεται πλέον όλο και πιο σπάνια.  
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα παιδιά, κάποια από τα οποία, μάλιστα, βιώνουν ακόμη πιο έντονα την κατάσταση, καθώς ο ένας ή και οι δύο γονείς τους είναι χωρίς δουλειά.

Η διγλωσσία οξύνει το νου

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι διγλωσσία βοηθά την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς υποχρεώνει τον εγκέφαλο να «γυμνάζεται» προκειμένου να επιλύσει αυτή την εσωτερική σύγκρουση.

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη τα δίγλωσσα παιδιά προσχολικής ηλικίας αποδείχθηκαν ικανότερα στην επίλυση προβλημάτων προσαρμοστικής λογικής από μονόγλωσσους συνομηλίκους τους.