10 Φεβ 2012

Από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Σεμινάρια για την ψυχική υγεία

Σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών ημερίδων για θέματα ψυχικής υγείας διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Πρόκειται για ημερίδες, οι οποίες, απευθυνόμενες τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, φιλοδοξούν να προάγουν τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ διαφόρων επιστημονικών τομέων, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους σωφρονιστικούς και αστυνομικούς υπαλλήλους με θέμα «Ψυχική Υγεία στο Σωφρονιστικό σύστημα» σε συνεργασία με τον φορέα «Επάνοδος», το απόγευμα της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου (το σεμινάριο θα γίνει στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Αττικόν», ώρα 4-7μμ).

Η κρίση οδηγεί πάνω από 2.500 παιδιά σε ιδρύματα


Δυστυχώς τα παιδιά αποτελούν από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Στα 2.500 ανέρχονται τα παιδιά που κατά τις εκτιμήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη βρίσκουν, σήμερα, καταφύγιο σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε ιδιωτικές δομές φροντίδας, όπως αυτές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Εκκλησίας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Και εδώ τώρα είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, αφού οι περικοπές πόρων απειλούν τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την ακρόαση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Γιώργου Μόσχου, αρμόδιου για τα δικαιώματα του παιδιού, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα χημικά αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό των παιδιών

Το έχουμε ξαναγράψει και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αντιστραφούν κάποιες συνθήκες ζωής. Παρ’ όλα αυτά, εμείς οι γονείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και περνάει από το χέρι μας φυσικά προκειμένου να προασπίσουμε την υγεία των παιδιών μας. Ας δούμε πάντως τι αποκαλύπτει τελευταία έρευνα.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε χημικά τα οποία περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων και υφάσματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFCs) στο αίμα τους έχουν και περισσότερες πιθανότητες να μην αποκρίνονται επαρκώς στα εμβόλια.

Ανακαλούνται παρτίδες παιδικού τυριού Γκούντα Ολλανδίας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης δύο καταγγελιών με προσκόμιση δείγματος, οι οποίες αφορούσαν τυρί Γκούντα Ολλανδίας, με την εμπορική ονομασία MINI CARREFOUR KIDS, με ημερομηνία ανάλωσης 2/3/2012, σε διχτάκι των έξι τεμαχίων, των είκοσι (20) γραμμαρίων έκαστο, που παράγεται στην Ολλανδία (Κωδ. Αριθμός Έγκρισης Ζ 0507) και διανέμεται από την Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ (Αγ. Δημητρίου 63, Άλιμος), σε ορισμένα εκ των οποίων διαπιστώθηκε επιφανειακή ευρωτίαση.

"Τεχνικές κινούμενης εικόνας"

Πολλές φορές έχουμε μοιραστεί μαζί σας εναλλακτικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους όπως: αισθητηριακό puzzle, είναι εύκολο με το γυαλόχαρτο, γραφή στην άμμο, προκειμένου να κάνουμε τη μάθηση μια εύκολη και κυρίως ευχάριστη διαδικασία.

Βρήκα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες και παρουσιάσεις, που ίσως να ενδιαφέρουν.
Με πρώτη ματιά, δεν σας κρύβω ότι θαμπώθηκα ... στη δεύτερη όμως απογοητεύτηκα συνειδητοποιώντας ότι είναι αρκετά δύσκολες στην εφαρμογή τους. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι... μη ξεχνάτε πως η κάθε ιδέα μπορεί να προσαρμοστεί στις δικές μας ανάγκες, απαιτήσεις και δυνατότητες!
Πατήστε εδώ για να δείτε ιδέες με αλεύρι και... όχι μόνο που μας παρουσιάζει η Χριστίνα Ντεπιάν, Εικαστική Εκπαιδευτικός.

Τα πλεονεκτήματα για ένα παιδί, μαθαίνοντας “ηλεκτρονικά”!


Για τα σχολεία του 21ου αιώνα, ο βασικός στόχος είναι η ένταξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα στην τάξη, δίνοντας έτσι ένα φοβερό εργαλείο στα χέρια των δασκάλων για μάθηση. Σε χώρες του εξωτερικού ο τρόπος αυτός διδασκαλίας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Προσπάθειες γίνονται έτσι ώστε να εφαρμοστεί και στην ελληνική πραγματικότητα.

Πάνω από 60 έρευνες και πειράματα έγιναν σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η μέθοδος αυτή είναι πολύτιμη. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως για προβλήματα λόγου, ανάγνωσης και αριθμητικής, η χρήση υπολογιστών απεδείχθη αποτελεσματικότερη από τον παραδοσιακό τρόπο μολυβιού-χαρτιού.

"Eργαστήριο Comics και αφήγησης " για παιδιά σχολικής ηλικίας


Από 11/02 ως 3/03 το εργαστήριο Comics και αφήγησης για παιδιά σχολικής ηλικίας από την Comicdom Press, «Γράφοντας με εικόνες», θα υποδέχεται τους επίδοξους κομίστες για να μάθουν τα μυστικά της τέχνης.

Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης τέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων.

ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ: Συνεχίζεται η εικαστική έκθεση "Ορίζοντες"



Η καλλιτεχνική δράση, που με τον τίτλο «Ορίζοντες» πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά (Φίλωνος 29), στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου, από 3 έως 18 Φεβρουαρίου 2012, στηρίζεται από 120 αναγνωρισμένους εικαστικούς που έχουν προσφέρει έργα τους με στόχο την προβολή και την ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ.

Σεμινάριο με θέμα το σύνδρομο Asperger και την Ψυχική Υγεία

Η Σχολή Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών (Τμήμα Ψυχολογίας) του Mediterranean College, διοργανώνει σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα: «Σύνδρομο Asperger & Ψυχική Υγεία». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00 - 21:00. Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Δρ Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, DPsych.

Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται για τον εθισμό των εφήβων

Η χρήση διαδικτύου είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Έλληνες εφήβους και ενδέχεται να οδηγήσει σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όταν υπάρχει υπερβολική χρήση.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε εφήβους 15 και 16 ετών, από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».