26 Οκτ 2012

Πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών

Την έναρξη προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου της Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων για όλους τους Δήμους μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε πανελλαδική βάση από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των αναπτυξιακών προβλημάτων σε ηλικίες μικρές όπου ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες 'λάθος' καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει και οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες διότι τότε οι καταγραφές αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν αλλάζουν και συνεπώς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες. Για να προληφθούν, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα της ψυχοκινητικής ανάπτυξης που μπορεί να εμφανιστούν, προληπτικά σε όλα τα βρέφη και παιδιά του Δήμου Αμαρουσίου από 2 μηνών έως 5 ετών πραγματοποιείται προληπτικός αναπτυξιακός έλεγχος.

Στόχος του συγκεκριμένου ελέγχου είναι η πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών σε μία προσπάθεια να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία και την αδρή κινητικότητα. Τέτοια προβλήματα είναι π.χ. η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι συμπεριφορικές διαταραχές, οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη και πολλά άλλα.

'Το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ υλοποιεί και συντονίζει σε 160 καλλικρατικούς δήμους μια κοινωνική πολιτική μέσα από την πρόληψη, με μία στόχευση: τη διατήρηση του πολίτη υγιή. Το πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου της Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων κρίνεται υψίστης σημασίας διότι με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος βρίσκεται κοντά στον πολίτη σε μία χρονική περίοδο που ο πολίτης είναι ο μεγάλος απών της ελληνικής Πολιτείας. Το διάστημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού που θα οριοθετήσει στη συνέχεια και το πλαίσιο της σχολικής και μαθησιακής του επίδοσής ώστε στη συνέχεια να παραπέμπονται στον θεράποντα παιδίατρό τους', τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης κατά την ομιλία του στη Συνέντευξη Τύπου.

Ο έλεγχος γίνεται από εξουσιοδοτημένους επιστήμονες (Master Instructors) με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver II (DDST II), που ελέγχει τις δεξιότητες του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του. Το τεστ είναι αξιόπιστο και έγκυρο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, διαρκεί 15 λεπτά και γινεται υπό μορφή συνέντευξης, με ερωτήσεις στη μητέρα και στο ίδιο το παιδί. Οι ερωτήσεις στη μητέρα αναφέρονται σε δεξιότητες που έχει κατακτήσει το παιδί στη κίνησή του, στη κοινωνική του συμπεριφορά, στην επικοινωνία και στην αυτοεξυπηρέτηση. Ταυτόχρονα ο εξεταστής ζητά από το ίδιο το παιδί να κάνει κατασκευές με τουβλάκια, να ζωγραφίσει, να παίξει με τη μπάλα κατά συγκεκριμένο τρόπο, να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να αναγνωρίσει χρώματα και εικόνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ο εξεταστής παρατηρεί διαφορετικές δεξιότητες και ρωτάει διαφορετικές ερωτήσεις. Απευθύνεται σε όλα τα βρέφη και νήπια ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών, που έχουν μητρική γλώσσα τα ελληνικά.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα εκπαιδευτούν οι κατά τόπους ενδιαφερόμενοι επιστήμονες. Περισσότερες πληροφορίες οι υπεύθυνοι των Δήμων μελών του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ μπορούν να αναζητούν στον σύνδεσμο http://www.ddy.gr/LinkClick.aspx?fileticket=3jA%2bbW9FUWc%3d&tabid=65&mid=385&language=el-GR  ή να τηλεφωνούν στο 213-2031932.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...