25 Σεπ 2012

Η παρακολούθηση των ματιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάγνωση διαταραχών του εγκεφάλου

Τα μάτια μπορεί να λέμε ότι είναι παράθυρα στην ψυχή, η κίνησή τους όμως μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να διαγνώσουν με ακρίβεια διαταραχές του εγκεφάλου όπως ο αυτισμό και η ΔΕΠΥ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Η παρακολούθηση των ματιών, η οποία καταγράφει που ακριβώς εστιάζει ένα άτομο όταν κοιτάζει κάτι, θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάγνωση διαταραχών του εγκεφάλου με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τα υποκειμενικά ερωτηματολόγια και τις παραδοσιακές ιατρικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι ακριβές και χρονοβόρες, ενώ τα ερωτηματολόγια έχουν συχνά οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση. Αυτό εξηγείται από τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.


Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ανά πάσα στιγμή τεράστιες ποσότητες πληροφόρησης τις οποίες λαμβάνει από τα οπτικά νεύρα. Η διαδικασία αυτή είναι τόσο περίπλοκη και τόσο διαφορετική, ώστε τις διαφορές που υπάρχουν να μπορεί να τις εντοπίσει και να τις επεξεργαστεί μόνο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αν κι εμείς δεν το συνειδητοποιούμε, ο εγκέφαλός μας επιλέγει να εστιάσει σε ορισμένα αντικείμενα, να παραλείψει άλλα και να συμπληρώσει την πληροφόρηση που δέχεται προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα στο μυαλό μας. 

Οι ασυνείδητες αυτές επιλογές του εγκεφάλου μπορούν να παρέχουν πληροφόρηση για τυχόν νευρολογικά προβλήματα του ατόμου. "Η παρακολούθηση των ματιών είναι ένας τρόπος να εκτιμήσουμε την αυθόρμητη αντίδραση και προτίμηση ενός ατόμου" εξήγησε η Karen Pierce, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το μόνο που απαιτείται είναι μία κάμερα, ένας υπολογιστής και ένα σύντομο τεστ.

Η ομάδα της οποίας ηγείται η Pierce δημιούργησε ένα διαγνωστικό τεστ για τον αυτισμό, διάρκειας μόλις ενός λεπτού. Τα παιδιά παρακολουθούν δύο βίντεο, τα οποία προβάλλονται ταυτόχρονα. Το ένα δείχνει κάποιους ανθρώπους να κάνουν γιόγκα και το άλλο δείχνει κινούμενα γεωμετρικά σχήματα. Τα παιδιά με φυσιολογική ανάπτυξη εστιάζουν στους ανθρώπους, ενώ τα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν σαφή προτίμηση προς τα γεωμετρικά σχήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σύμφωνα με την Pierce, το τεστ αυτό αναγνωρίζει περίπου το 40% των παιδιών με αυτισμό και δεν κάνει ποτέ το λάθος να υποδείξει ένα παιδί με φυσιολογική ανάπτυξη ως αυτιστικό. Στο τεστ αυτό δοκιμάζεται σε παιδιά υψηλού ρίσκου για αυτισμό.

Παράλληλα, δοκιμάζεται και ένα άλλο τεστ, σε παιδιά χαμηλού ρίσκου για αυτισμό (αδέρφια παιδιών με αυτισμό, με πιθανότητα 20% να εμφανίσουν κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη). Τα παιδιά υποβάλλονται στα παραδοσιακά τεστ ανίχνευσης του αυτισμού σε ηλικία περίπου δύο ετών. 

Η νεά αυτή μέθοδος όμως μπορεί να εφαρμοστεί στην ηλικία των 6-12 μηνών, όταν το νευρικό σύστημα του παιδιού βρίσκεται ακόμα στην ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια "επανεκπαίδευσης" του εγκεφάλου.

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...