6 Ιουλ 2012

Κίνδυνος αυτισμού για τα μικρά και πρόωρα βρέφη

Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα ή μικρά τελικά έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού μετέπειτα, αν και ο κίνδυνος παραμένει μικρός, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Η μελέτη είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας αναγνώρισης των «ενόχων» πίσω από την αναπτυξιακή διαταραχή και της πρόσφατης αύξησης της συχνότητάς της.

«Παλαιότερα δεδομένα για το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης ή την ηλικία κυοφορίας είχαν συσχετιστεί με τον αυτισμό αλλά χωρίς να έχουμε καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα», εξηγεί ο Δρ Αντρε Σουραντερ, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Τουρκού της Φινλανδίας.

«Επειδή οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις της παιδικής ψυχοπνευματικής υγείας, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε σε βάθος τα αίτια τους», υπογραμμίζει ο ερευνητής.

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, που κυμαίνονται από το ήπιο σύνδρομο Asperger έως την οξεία πνευματική καθυστέρηση και ανικανότητα του παιδικού αυτισμού, διαγνώσκονται σε περίπου ένα στα 88 παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα της φινλανδικής μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία σχεδόν δύο δεκαετιών που αφορούσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Φινλανδία.

Το 2005, το ποσοστό αυτισμού στην βορειοευρωπαϊκή χώρα ήταν εννέα ανά 10.000 παιδιά, ενώ του συνδρόμου Asperger 14,5 περιστατικά ανά 10.000 παιδιά.

Μετά την συνεκτίμηση της μητρικής ηλικίας, του καπνίσματος, του αριθμού των προηγούμενων γεννήσεων και άλλων παραγόντων ο Δρ Σουραντερ διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο αυτισμού αλλά όχι συνδρόμου Asperger στα πρόωρα βρέφη και στα παιδιά που είχαν μικρά σωματομετρικά χαρακτηριστικά κατά τον τοκετό.

Για παράδειγμα, όσα ζύγιζαν λιγότερο από 1.500 γραμμάρια κατά τον τοκετό είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό. Ωστόσο, επειδή ο αυτισμός είναι σχετικά σπάνιος, τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται πολύ μικρά τελικά δεν εκδηλώνουν αυτισμό.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι γιατί μερικά παιδιά εκδηλώνουν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αλλά εικάζουν ότι μπορεί να προκαλούνται από μια αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος, όπως οι λοιμώξεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...