3 Απρ 2012

Τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα καταπληκτικό όργανο, το οποίο κάνει πολλά απίστευτα πράγματα. Ας μάθουμε λίγες περισσότερες πληροφορίες για ορισμένα μέρη του εγκεφάλου και τι κάνουν. 

Το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ανταποκρινόμαστε στον κόσμο γύρω μας είναι ο εγκεφαλικός φλοιός. Είναι ένα τεράστιο μέρος του εγκεφάλου μας.

Ας ρίξουμε μια ματιά και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και να δούμε κατα κύριο λόγο τι κάνουν.

Ο προμήκης μυελός είναι το μέρος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει πολλές λειτουργίες στο σώμα μας όπως τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, την πέψη κ.α. Οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες ελέγχονται από τον εγκέφαλό μας χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα καταπληκτικά πράγματα που ο εγκέφαλός μας  μπορεί να κάνει .

Η γέφυρα είναι ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει το επίπεδο της διέγερσης και συναίσθησής μας. Επίσης, μας βοηθάει να πάμε για ύπνο. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου παίζει και ένα ρόλο σε ορισμένες αυτόματες λειτουργίες του σώματος. 

Η παρεγκεφαλίδα έχει έναν ρόλο -κλειδί στον έλεγχο της κίνησης και της στάσης. Μας βοηθάει να παραμένουμε σε ισορροπία και να κινούμαστε.

Ο μετωπιαίος λοβός είναι ένα άλλο μεγάλο μέρος του εγκεφάλου. Έχει έναν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία και επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Επίσης, επηρρεάζει την κρίση και τον έλεγχο. Και αυτό το τμήμα του εγκεφάλου βοηθάει στην διαχείριση συναισθημάτων συμπεριλαμβανομένων της ευτυχίας, της συμπάθειας και της γενναιοδωρίας.

Ο βρεγματικό λοβός μας βοηθάει να αισθανόμαστε πόνο και μας παρέχει της αίσθηση της αφής. Επιπλέον, παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία.

Ο ιππόκαμπος είναι το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην μνήμη και τον σχηματισμό της μνήμης. Μας βοηθάει στην ταξινόμηση των πληροφοριών και στην αποθήκευση στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ο υποθάλαμος παίζει σημαντικό ρόλο στο συναίσθημα. Ελέγχει πολλές λειτουργίες του σώματος συμπεριλαμβανομένων της όρεξης, της δίψας και του ύπνου.

Ο κροταφικός λοβός εμπλέκεται αρκετά με την γλώσσα και την επεξεργασία του ήχου. Συμμετέχει, επίσης, στα συναισθήματα, την μνήμη και την επεξεργασία του λόγου.

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν πολλά μέρη του εγκεφάλου και εκτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Ορισμένα μέρη μοιράζονται λειτουργίες, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται, έτσι ώστε να μας κάνουν αυτό που είμαστε και να μας βοηθούν να μπορούμε να ανταποκριθούμε στον κόσμο γύρω μας.

Πηγή: CogniFit's Blog

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...