12 Μαρ 2012

Δραστηριότητα: Αγώνες με μπάλες από βαμβάκι

Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Οι παραλλαγές του παιχνδιού είναι αρκετές και όλες απαιτούν στρατηγική, υπομονή και ικανότητες. Σας δίνουμε ορισμένες βασικές ιδέες, τις οποίες μπορείτε να βελτιώσετε κατά το δοκούν.

1) Αγώνας με κουτάλια της σούπας. Ορίζουμε τη γραμμή της εκκίνησης και τη διαδρομή του αγώνα. Οι παίκτες στέκονται στην εκκίνηση με ένα κουτάλι στο χέρι, μέσα στο οποίο υπάρχει μια μπάλα από βαμβάκι. Σκοπός είναι να ολοκληρώσει ο παίκτης την προκαθορισμένη διαδρομή, δίχως να πέσει το βαμβάκι από το κουτάλι. Εάν πέσει, πρέπει να περιμένει λίγο μέχρι να το ξαναβάλει στο κουτάλι και κατόπιν να συνεχίσει τον αγώνα του. Δεν επιτρέπεται να κρατάει ο παίκτης το βαμβάκι (ώστε να μην πέσει από το κουτάλι) κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μόλις δοθεί το σύνθημα της εκκίνησης, οι παίκτες ξεκινούν τον αγώνα. Νικητής είναι όποιος φτάσει πρώτος στον τερματισμό.

Παραλλαγές:
  • Να οριστεί ορισμένος χρόνος ποινής, όταν πέφτει το βαμβάκι (πχ. 3 δευτερόλεπτα)
  • Ο παίκτης πρέπει να πει ένα τραγουδάκι όταν πέφτει το βαμβάκι
  • Εάν το κουτάλι της σούπας καθιστά το παιχνίδι πολύ εύκολο, χρησιμοποιήστε κουτάλια του γλυκού ή πιρούνια.

2) Αγώνας με μακαρόνια. Ορίζουμε τη γραμμή της εκκίνησης και τη διαδρομή του αγώνα. Οι παίκτες στέκονται στη γραμμή της εκκίνησης, κρατώντας ένα μακαρόνι (spagetti ωμό) στο χέρι. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σπρώξουν από μία μπάλα βαμβάκι κατά μήκος της διαδρομής, μέχρι τον τερματισμό.

Παραλλαγές:
  • Μπορείτε να χρωματίσετε το βαμβάκι και να παίξετε σε ομάδες, χρησιμοποιώντας περισσότερες από μία μπάλες βαμβάκι.
  • Δείξτε στο παιδί πώς να περάσει το μακαρόνι μέσα σε μία χάντρα ή μέσα σε ένα μακαρόνι με τρύπα (όπως στη διπλανή εικόνα), χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα του.

3) Ράμπα δημητριακών ή βιβλίων. Τοποθετείτε ένα βιβλίο ή κουτί δημητριακών υπό κλίση. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να αφήσετε μια μπάλ βαμβάκι να κυλήσει από το επάνω μέρος του κουτιού και ο παίκτης να την πιάσει καθώς αυτή πέφτει στο κάτω μέρος του κουτιού. Νικητής είναι όποιος πιάσει περισσότερες μπάλες βαμβάκι σε προκαθορισμένο αριθμό προσπαθειών πχ. 6/10.

Παραλλαγές:
Νικητής είναι όποιος χρειαστεί τις λιγότερες προσπάθειες για να πιάσει 10 μπάλες βαμβάκι.

4) Ε-ε-έπεσε. Τοποθετούμε τις μπάλες με το βαμβάκι στο κέντρο ενός τραπεζιού. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φυσήξει ο κάθε παίκτης τη μπάλα προς την άκρη του τραπεζιού, χωρίς όμως αυτή να πέσει κάτω. Νικητής είναι ο παίκτης του οποίου η μπάλα φτάσει πιο κοντά στην άκρη του τραπεζιού. Ο νικητής παίρνει ένα βαθμό. Εάν το βαμβάκι πέσει από το τραπέζι, δεν παίρνει βαθμό ο παίκτης. Σε αυτή την περίπτωση, ο αντίπαλος τραγουδάει ε-ε-έπεσε. Νικητής είναι όποιος παίκτης συγκεντρώσει πρώτος 10 πόντους. Είναι η δραστηριότητα "Ο βοσκός" που σας έχουμε περιγράψει παλιότερα.

Παραλλαγές:
  • Μπορείτε να αφαιρείτε έναν πόντο στην περίπτωση που πέσει από το τραπέζι το βαμβάκι.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι για να φυσήξετε, ειδικά όταν το τραπέζι είναι μεγάλο.

5) Μπάσκετ. Τοποθετείστε 10 μπάλες από βαμβάκι πάνω σε μια καρέκλα ή τραπέζι. Βάλτε ένα μπολ ή κουτί στο πάτωμα. Ο παίκτης θα πρέπει να φυσήξει το βαμβάκι ώστε να πέσει μέσα στο μπολ ή το κουτί. Μετρήστε πόσες μπάλες βαμβάκι έπεσαν μέσα στο μπολ. Το καλό με το παιχνίδι με μπάλες από βαμβάκι είναι ότι είναι οικονομικό, μπορείτε να το παίξετε ακόμα και σε ξένο σπίτι και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη οργάνωση ή προετοιμασία. Επίσης, είναι διδακτικό για τα παιδιά. Ζητείστε από το παιδί σας να "εφεύρει" δικές του παραλλαγές του παιχνιδιού ή τρόπους να το κάνει πιο ενδιαφέρον για εκείνο. (Πηγή: http://spaghettiboxkids.com/blog/5-games-to-play-with-cotton-balls/).

Οι παραπάνω δραστηριότητες ενισχύουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό, την πλευρίωση, τον έλεγχο της αναπνοής και της δύναμης, τον στοματο-κινητικό έλεγχο καθώς και τον κινητικό σχεδιασμό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...