1 Μαρ 2012

Το έχω ακούσει, αλλά τι είναι?

Tantrums... Μπορεί να το έχετε ακούσει από κάποιο θεραπευτή ή γονιό.. Αλλά γιατί το είπαν αναφερομένοι σε ένα παιδί?

Tantrum στα ελληνικά σημαίνει η έκρηξη οργής, το ξέσπασμα. Τα tantrums τα βλέπουμε συχνά σε παιδιά, ειδικά σε μικρή ηλικία, όταν θέλουν να επικοινωνήσουν ή να εναντιωθούν. Είναι ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες όπως το σύνδρομο Down, η εγκεφαλική παράλυση, ο αυτισμός, ή κάποια άλλη επικοινωνιακή διαταραχή, που έχουν δυσκολία στην έκφραση των αναγκών και των επιθυμιών συχνά χρησιμοποιούν τα tantrums. Η συχνότητα των ξεσπάσματων μπορεί να ποικίλει από μια φορά μέχρι αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Μερικές φορές τα ξεσπάσματα είναι για να δείξει ένα παιδί τα "Θέλω" του. "Θέλω αυτό ..." και αν δεν του το δώσετε θα κάνει ένα tantrum. Άλλες πάλι φορές, το ξέσπασμα μπορεί να δηλώνει την εναντίωση του παιδιού σε κάτι που δεν επιθυμεί -"Δεν θέλω να φορέσω αυτό το φόρεμα"- "Δεν θέλω να πάω σε αυτό το πάρτυ, γιατί δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν οι  άνθρωποι".  Αυτή η αβεβαιότητα αυξάνει την συχνότητα των ξεσπασμάτων. 

Οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν τη λογική και τη συνέπεια των ξεσπασμάτων. Εαν το παιδί χρησιμοποιεί το tantrum κάθε φορά που πρέπει να φορέσει ένα συγκεκριμένο ρούχο, μπορεί να σημαίνει ότι δεν του αρέσει είτε λόγω χρώματος είτε λόγω κάποιων αισθητηριακών ζητημάτων. Αρκετές φορές ένα παιδί θα κάνει ένα ξέσπασμα, λόγω αισθητηριακής υπερφόρτωσης. Παιδιά με αυτισμό και διαταραχή της αισθητηριακής επεξεργασίας υπερδιεγείρονται εύκολα από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Μερικές φορές, μια περίεργη συμπεριφορά, παρόμοια με το tantrum  ίσως οφείλεται σε τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. 

Οι γονεις θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να κατανοήσουν τις ανάγκες του παιδιού τους. Δουλέψτε αρκετά την επικοινωνία, έτσι ώστε το παιδί να γίνει πιο εκφραστικό και να περιοριστούν έτσι τα ξεσπάσματα.



Να θυμάστε ότι σε στιγμές ξεσπάσματος θα ήταν χρήσιμο:
  • Να διατηρείτε την ψυχραιμία σας
  • Να το αφήσετε να ηρεμήσει, φροντίζοντας πρώτα να είναι ασφαλές το παιδί στον χώρο που κάνει το ξέσπασμα
  • Σε περίπτωση που το ξέσπασμα έχει μεγάλη διάρκεια, με ήρεμο τόνο υπενθυμίστε του ότι βρίσκεστε εκεί και δεν θα τον αφήσετε να χτυπήσει εσάς ή τον εαυτό του
  • Να "πάρετε" και οι δύο τον χρόνο σας να ηρεμήσετε
  • Σε κάποια παιδιά βοηθάει, επίσης, η τεχνική πίεσης των αρθρώσεων (Δεν χρησιμοποιείται σε όλα τα παιδιά). Την συγκεκριμένη τεχνική, ΜΗΝ την εφαρμόσετε εαν δεν έχετε ενημερωθεί/ εκπαιδευτεί από κάποιον ειδικό (π.χ. τον εργοθεραπευτή του παιδιού), για τον τρόπο και την ποσότητα πίεσης που εφαρμόζουμε. Επιπροσθέτως, επειδή η τεχνική δεν χρησιμοποιείται σε όλα τα παιδιά, υπάρχει πιθανοτητα να μην ηρεμήσει το παιδί, αντιθέτως μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σημαντικό είναι οι γονείς, εκτός από την κατανόηση των αναγκών των παιδιών τους, να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τα ξεσπάματα επιμένουν ή δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο οι γονείς να συμβουλευτούν τον υπεύθυνο θεραπευτή και να το συζητήσουν μαζί του, στην περίπτωση που το παιδί ήδη παρακολουθεί  θεραπευτικό πρόγραμμα παρέμβασης.

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...