22 Φεβ 2012

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ελλειματική προσοχή

Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) διαγιγνώσκεται καθημερινά σε όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους.

Κάποια από τα γνωστά πλέον συμπτώματά της περιλαμβάνουν ανησυχία, υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης σε μία ασχολία για πάνω από 5 λεπτά, αδυναμία ολοκλήρωσης ενός έργου ή μίας εργασίας, παρορμητικότητα, αφηρημάδα, δυσκολία στην οργάνωση δραστηριοτήτων, αναβλητικότητα.

Τα συμπτώματα τα οποία αναφέρουμε παρακάτω βρίσκονται στη λίστα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης, Διαγνωστικής και Στατιστικής και αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια για έναν γιατρό, ώστε να διαγνώσει ένα παιδί με ADHD.

Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν πάνω από έξι μήνες και να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες των παιδιών και μερικά από αυτά να έχουν εμφανιστεί πριν το παιδί κλείσει τα εφτά του χρόνια.
Ένα παιδί πρέπει να έχει 6 από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από έξι μήνες ώστε ένας ειδικός να αποφανθεί ότι το πάσχει από ADHD και πρέπει να ακολουθήσει σχετική θεραπευτική αγωγή.

- Δεν δίνει σημασία στις λεπτομέρειες και κάνει συνεχώς απροσεξίες
- Συχνά έχει πρόβλημα να μένει συγκεντρωμένο σε ό,τι πρέπει να φέρει σε πέρας
- Τις περισσότερες φορές δεν δίνει σημασία σε όποιον του απευθύνεται άμεσα
- Αποτυγχάνει να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται και να ολοκληρώσει την εργασία που έχει
- Δεν οργανώνει τις δραστηριότητές του
- Αποφεύγει και αντιπαθεί ό,τι έχει σχέση με διανοητική προσπάθεια ή απαιτεί ενασχόληση για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Συχνά χάνει πράγματα που απαιτούνται για τις δραστηριότητές του
- Αποσπά εύκολα την προσοχή του με κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει
- Είναι γενικά αφηρημένο και ξεχνάει να εκπληρώσει βασικές του υποχρεώσεις.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας συγκεντρώνει αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να συζητούσατε το θέμα αυτό με τον παιδίατρό σας και να βρίσκατε άμεσα κάποιον ειδικό για να σας πει την άποψή του. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...