12 Ιαν 2012

Twister δαχτύλων!!!

Πολλοί ενήλικες, αλλά κυρίως παιδιά, γνωρίζουν το παιχνίδι της φωτογραφίας -το λεγόμενο twister.

Πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που ενισχύει σημαντικά τον αδρό συντονισμό, την κιναίσθηση, τον οπτικοκινητικό και αμφίπλευρο συντονισμό, το σχήμα του σώματος αλλά και τον κινητικό σχεδιασμό.

Μπορούμε όμως εναλλακτικά να φτιάξουμε ένα παρόμοιο επιτραπέζιο παιχνίδι για την εξάσκηση της κινητικότητας και απομόνωσης των δαχτύλων...

Το twister των δαχτύλων!!

Όπως θα διαπιστώσετε και στην εικόνα (pinterest) είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε. Σε ένα λευκό χαρτί, φτιάχνετε χρωματιστά κυκλάκια (γεμισμένα με χρώμα) -εναλλακτικά χρησιμοποιείτε αν έχετε χρωματιστά μονόχρωμα αυτοκόλλητα σε σχήμα κύκλου- σε κοντινές αποστάσεις. 


Το παιχνίδι έχει διάφορες παραλλαγές:
  • Μπορείτε να του ζητήσετε να βρει τα πιο κοντινά π.χ. κόκκινα κυκλάκια και να τοποθετήσει τον αντίχειρα και τον δείκτη, ή τον δείκτη και τον μέσο, ή τον αντίχειρα και το μικρό δάχτυλο, ή τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο κ.α.
  • Μπορείτε να του ζητήσετε να βάλει ένα στρογγυλό αυτοκόλλητο στα κυκλάκια που θέλει να τοποθετήσει 2, 3, 4 ή 5 δάχτυλα και στη συνέχεια να βάλει τα δάχτυλα στους κύκλους που έχει σημαδέψει
  • Επίσης, μπορείτε να του φτιάξετε αρκετά φύλλα Α4, με κάθε φύλλο να έχει μόνο 5 χρωματιστούς κύκλους (όχι απαραίτητα με διαφορετικά χρώματα) σε διαφορετικές αποστάσεις και διαφορετική διάταξη κάθε φορά. Ο στόχος είναι να βρει τον τρόπο το παιδί, να τοποθετήσει όλα του τα δάχτυλά στους κύκλους του χαρτιού.
 Επιλέγουμε την κάθε δραστηριότητα βάση του στόχου που έχουμε θέσει. Μερικοί στόχοι που εξυπηρετούνται στα παραπάνω παιχνίδια είναι η απομόνωση των δαχτύλων, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η πράξη, η εστίαση της προσοχής, η κατανόηση των χρωματών, η ομαδοποίηση των χρωμάτων, η αναγνώριση του ονόματος του κάθε δαχτύλου, η τόνωση της εκτατικότητας ή/και κάμψης των δαχτύλων.





Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...