9 Νοε 2011

Θεατρο: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ 4 ΕΠΟΧΩΝ

Σε χρόνια μακρινά, σε χρόνια περασμένα, σε κάτι πράσινα παλάτια κι ανθισμένα, τέσσερις άρχοντες, τέσσερις βασιλιάδες ζούσαν. Τα ονόματα τους κάποτε, όλοι μπορεί να ακούσαν. Τι συνέβη όμως, όταν ένας απ' τους βασιλιάδες, το ξένοιαστο και άτακτο Καλοκαίρι, αποφάσισε να κυβερνήσει μόνο του τον κόσμο και να μη δώσει τη σειρά του στο Φθινόπωρο; Μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά, με καταπληκτικές κούκλες και σκηνικά! Με φρέσκια ματιά σε ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα... Μια σημαντική ιστορία για τη φύση και τον άνθρωπο.

Πολλά παιχνίδια για το... τίποτα!

Η υπερπροσφορά παιχνιδιών και η συνεχόμενη εναλλαγή τους μπροστά στα μάτια των «χορτασμένων» νηπίων μας, τα κάνει –κατά ένα τρόπο- ανάλγητα στην παρουσία τους μέσα στο χώρο.

Ο εντυπωσιασμός τους και η ικανοποίησή τους περιορίζεται μόνο στο ότι κάποιος φρόντισε να τα κατεβάσει από ένα ράφι και να τα φέρει στο χώρο τους, αλλά τα συναισθήματά τους καταλαγιάζουν μόλις καταλάβουν ότι τώρα πια είναι δικά τους!

Και τι κάνουν; Ψάχνουν το επόμενο… θύμα για να το κατακτήσουν. Και, παρά το γεγονός ότι το σπίτι σας έχει γίνει… παιδότοπος, έρχεται η στιγμή που τα παιδιά σας γυρίζουν και σας λένε: μα, δεν έχω τίποτε να παίξω!

Γι’ αυτό ας αλλάξουμε τακτική και ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να χαρούν τα παιχνίδια τους, χωρίς να τα… φορτώνουμε με περιττά παιχνίδια.

Παγκόσμια Ημέρα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

9 Νοεμβρίου 1995 – 9 Νοεμβρίου 2011

16 Χρόνια από τη ημέρα που ο Ανδρέας έγραψε στο Ημερολόγιό το «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε».

Ένα χρόνο μετά την έναρξη συλλογής υπογραφών και μηνυμάτων υποστήριξης για να καθιερωθεί η 9η/11 Παγκόσμια Ημέρα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζουμε.

Μιμηθείτε τους ειδικούς!

Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να επιβληθούμε στα παιδιά μας και τότε είναι που αναρωτιόμαστε: καλά, η δασκάλα τους πώς τα καταφέρνει.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν κωδικά επικοινωνίας με τα παιδιά και μερικούς όρους απαράβατους, όταν θέλουν να τα κατευνάσουν.

Διαβάστε μερικά από τα τρικ τους:

Η σημασία της σειράς γέννησης των παιδιών


Τα δεδομένα εμπειρικών μελετών και θεωρητικών σχημάτων, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έναν αξιόλογο και αξιοπρόσεκτο ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης και του χαρακτήρα (της ψυχό-κοινωνικό-συναισθηματικής οντότητας) του καθένα και της καθεμίας μας διαδραματίζει η σειρά γέννησής μας στην πατρική οικογένεια δηλαδή είναι σημαντικό το εάν είμαστε πρωτότοκα, δευτερότοκα ή τριτότοκα παιδιά.

Η υπερκατανάλωση γλυκών οδηγεί σε βίαιη συμπεριφορά

Όσο πιο πολλά γλυκά τρώμε στην παιδική μας ηλικία, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να παρουσιάσουμε βίαιη συμπεριφορά ως ενήλικες. Αυτό υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη που έγινε σε δείγμα 17.500 ατόμων και δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Psychiatry».

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση μεταξύ καθημερινής κατανάλωσης γλυκισμάτων σε δεκάχρονα παιδιά και βίαιης συμπεριφοράς στην ηλικία των 34 ετών. Το 69% των ενηλίκων που δήλωσαν ότι είχαν βίαιη συμπεριφορά και είχαν καταδικαστεί για αυτό κατανάλωνε γλυκά σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τη δημιουργικότητα;

Ουάσινγκτον
Τη δημιουργικότητα των παιδιών τονώνουν τα βιντεοπαιχνίδια, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη. Τα ανατρεπτικά ευρήματα, που έρχονται να δώσουν έναν θετικό «πόντο» στο μέχρι τώρα αρνητικό σκορ των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ανήκουν στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Παιδιά και Τεχνολογία, έλαβαν μέρος περίπου 500 παιδιά ηλικίας 12 ετών.