1 Νοε 2011

Απρόσεκτος Συχνά, Αδιάφορος Ποτέ - Δωρεάν για εκπαιδευτικούς

Tο βιβλίο για εκπαιδευτικούς «Απρόσεκτος Συχνά, Αδιάφορος Ποτέ» αφορά την εργασιακή και την μαθησιακή μνήμη των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για τους Εκπαιδευτικούς αφού εμπεριέχει οδηγίες και test ώστε να καταγράψουν και να ελέγξουν μέσα στην σχολική τάξη την διάσπαση προσοχής των μαθητών τους.

Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αθηνών και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Προετοιμάζω το παιδί για το εμβόλιο

Ήρθε η ώρα για ένα ακόμα εμβόλιο και σκέφτεστε το πώς θα αντιδράσει το μικρό σας;
Κάποια παιδιά δείχνουν να μην ενοχλούνται από την «ένεση» του γατρού, και άλλα ξεσπούν στα κλάμματα μόλις τον αντικρίζουν, μια και τον έχουν συνδέσει με εκείνο το… ενοχλητικό τσίμπημα.
Τον εμβολιασμό δεν μπορείτε να τον αποφύγετε, αλλά είστε σε θέση να κάνετε τη διαδικασία λιγότερο οδυνηρή για το καμάρι σας.

Παιδική επιθετικότητα

 Η επιθετικότητα περιλαμβάνει εκείνες τις μορφές της συμπεριφοράς, οι οποίες προκαλούν ζημιές, τραυματισμούς ή δυσάρεστες καταστάσεις σε αντικείμενα ή πρόσωπα του περιβάλλοντος. Συνήθως εμφανίζεται μετά από επεισόδιο ανυπακοής, όπου τα παιδιά αρνούνται να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες εντολές ή να ακολουθήσουν τους κανόνες του σπιτιού.
Ένα μεγάλο ποσοστό της επιθετικότητας αποτελεί φυσικό επακόλουθο της προσπάθειας του παιδιού να ανεξαρτητοποιηθεί και να κοινωνικοποιηθεί. Η αιτιολογία της διαταραχής, αν και βασικά άγνωστη, οπωσδήποτε είναι πολυπαραγοντική. 
 

Η ταχυκαρδία που χτυπά στην εφηβεία

Ο 14χρονος Πάτρικ Φοξ θεωρεί τον εαυτό του τυχερό. Χρειάστηκε μόνο ένας χρόνος για να μάθει γιατί ήταν συνέχεια κουρασμένος, με την καρδιά του να χτυπάει γρήγορα, το σώμα του να πονάει ασταμάτητα, το κεφάλι του να πηγαίνει σχεδόν καθημερινά να σπάσει και τη σωματική του θερμοκρασία να αυξάνεται εύκολα.

Αφού πέρασε δίχως αποτέλεσμα από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (παιδίατρος, καρδιολόγος, ρευματολόγος και γενετιστής), η μητέρα του τον πήγε στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, όπου μέσα σε δύο ώρες διαγνώστηκε με μια αυτοάνοση δυσλειτουργία η οποία είναι γνωστή ως POTS – συντομογραφία για το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Ο Πάτρικ είναι τυχερός γιατί διαγνώστηκε έπειτα από έναν χρόνο όταν πολλά άλλα παιδιά βασανίζονται επί μία δεκαετία πριν μάθουν τι έχουν – και μέχρι να περάσει, έχουν χάσει την εφηβεία τους. Ο 14χρονος αποφάσισε να μιλήσει επώνυμα για την αρρώστιά του, ελπίζοντας ότι έτσι θα επιταχυνθεί η διάγνωση των συνομηλίκων του.

Η παρουσία του πατέρα ενισχύει τη συναισθηματική και διανοητική νοημοσύνη

Όταν ο πατέρας έχει ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών, τα παιδιά είναι πιο ευφυή και αναπτύσσουν καλύτερες συμπεριφορές, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Concordia University.

Η θετική επίδραση που έχει ο πατέρας που είναι «παρών» στην ανατροφή των παιδιών ερευνήθηκε σε μια μακρόχρονη έρευνα, σύμφωνα με την οποία σε σύγκριση με τα παιδιά όπου ο πατέρας ήταν απών, τα παιδιά με πατέρα σε πιο ενεργητικό ρόλο είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφορας στην παιδική ηλικία και ενισχυμένες διανοητικές ικανότητες όσο μεγάλωναν.