25 Ιουλ 2011

Ο μπαμπάς "κομπιουτεράς" - το παιδί με αυτισμό;

Πολλοί ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι συναντούν πολλούς γονείς που είναι μηχανικοί υπολογιστών με αυτιστικά παιδιά αντί φερ' ειπείν πωλητές. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως υπάρχει κάποια σχέση.
Περίπου 3 φορές περισσότερα παιδιά διαγνώσκονται με αυτισμό σε περιοχές υψηλής τεχνολογίας
Μελετητές του Cambridge University βρήκαν ότι το ποσοστό παιδιών με διαταραχές αυτισμού είναι 3 φορές μεγαλύτερο για εκείνα που κατοικούν σε περιοχές που θεωρούνται κέντρα βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.
Η πιθανή εξήγηση είναι ότι ο αυτισμός έχει ένα μεγάλο παράγοντα κληρονομικότητας και έχει ισχυρή σχέση με το χαρακτηριστικό του "συστημισμού", μιας ικανότητας του να αναλύει τη λειτουργία συστημάτων και της δημιουργίας τους. Εργαζόμενοι στους τομείς της μηχανολογίας ή της τεχνολογίας των υπολογιστών διαπρέπεουν σ' αυτή την ικανότητα. Η θεωρία λοιπόν λέει, ότι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν μια σχετικά αυξημένη ικανότητα στο να οργανώνονται συστηματικά στις λειτουργίες τους ή και να αναλύουν συστήματα και πώς αυτά λειτουργούν.
Κάποια γνωρίσματα του αυτισμού θα ήταν πλεονέκτημα για έναν μαθηματικό ή έναν μηχανολόγο...
Βέβαια, τέτοιες δεξιότητες - που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια κλινική διάγνωση για αυτισμό - είναι πλεονέκτημα για έναν μηχανολόγο ή έναν μαθηματικό. Κάποιοι γονείς αυτιστικών παιδιών έχουν τέτοια γνωρίσματα, παρόμοια με ένα αυτιστικό άτομο, αν και σε μικρότερο βαθμό - ώστε δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτιστικοί.
Οι ίδιοι οι μελετητές βέβαια είναι επιφυλακτικοί με τις ενδείξεις αυτές, καθώς αυτή είναι μια πρώιμη έρευνα. Οπότε, όσοι γονείς ανησυχούν στο άκουσμα αυτού του μεγάλου ποσοστού ας καθησυχάσουν γιατί ακόμα κι έτσι αυτό σημαίνει πως το 98% των παιδιών με γονείς που εργάζονται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας ΔΕΝ θα εμφανίσουν αυτισμό.

Πηγή

Πόσα γνωρίζετε για τον αυτισμό;

Ξεσκονίστε τις γνώσεις σας για τον αυτισμό κάνοντας αυτό το απλό και σύντομο τεστ.

Έπειτα, κάντε αυτό το τέστ για να δείτε αν έχετε κάποιο από τα χαρακτηριστικά του αυτισμού. (Δυστυχώς άλλη μια πηγή μόνο για αγγλομαθείς).

Δραστηριότητα: Απο που έρχεται?

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ;

Ποιός μπορεί να βρεί από πού έρχεται η μουσική, ενώ έχει τα μάτια κλειστά; Μια δραστηριότητα εύκολη, σύντομη, διασκεδαστική και ανέξοδη. Απλά κλείστε τα μάτια του παιδιού με ένα ύφασμα και ζητήστε του να βρεί μέσα στο δωμάτιο πού είναι το κασετόφωνο που παίζει μουσική. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε κατά τον ίδιο τρόπο να του ζητήσετε να αναγνωρίσει τί είναι ο ήχος που ακούει (π.χ όταν χτυπάτε ένα κουτάλι πάνω σε ένα πιάτο, όταν χτυπάτε παλαμάκια, όταν κλείνετε ένα ντουλάπι ή όταν βάζετε νερό σε ένα ποτήρι).
Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει τη συγκέντρωση προσοχής, την ακουστική καταγραφή και επεξεργασία, καθώς και τον ιδεασμό αφού απομονώνει την αίσθηση της όρασης.

Animatch

Για iPhone, iPad, iPod Touch
Ηλικίες: 3-6

Τι είναι: Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι αντιστοίχισης εικόνων με ζωάκια.

Γιατί μας αρέσει: Συνδυάζει ένα ωραίο περιβάλλον χρήσης με χαριτωμένες εικόνες και συμπαθητικούς ήχους.

Τεστ σε βρέφη αποκαλύπτει πιθανά προβλήματα στην εφηβεία


Ένα τεστ που γίνεται σε όλα τα νεογέννητα μωρά μπορεί να υποδείξει μελλοντικά προβλήματα που θα εμφανιστούν στην εφηβεία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Κεντρικού Νοσοκομείου του Helsingborg της Σουηδίας.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου εξέτασαν 877.000 περιπτώσεις παιδιών και συνέκριναν τις σχολικές επιδόσεις τους και το βαθμό του απολυτηρίου τους σε σχέση με τις επιδόσεις τους στο τεστ Apgar και τις λοιπές ιατρικές εξετάσεις που γίνονται ακριβώς μετά τη γέννηση.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η επίδοση ενός βρέφους στο τεστ Apgar προβλέπει με αξιοπιστία το βαθμό της ιατρικής φροντίδας τον οποίο θα χρειαστεί το συγκεκριμένο βρέφος. Οι ερευνητές του σουηδικού νοσοκομείου ανακάλυψαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της επίδοσης στο τεστ Apgar και στις γνωστικές δεξιότητες της εφηβείας. Πιο συγκεκριμένα, εάν η επίδοση στο Apgar είναι μικρότερη από 7/10, το βρέφος ενδέχεται ν' αντιμετωπίσει προβλήματα στην εφηβεία. Η κατανόηση αυτής της σχέσης είναι σημαντική επειδή μπορεί να μας αποκαλύψει τι είναι αυτό που προκαλεί αυτά τα προβλήματα.
Το τεστ Apgar γίνεται 1-5 λεπτά μετά τη γέννηση. Σε αυτό αξιολογούνται ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή, ο μυϊκός τόνος, το χρώμα του δέρματος και τα αντανακλαστικά. Μία επίδοση άνω του 8/10 θεωρείται σημάδι καλής υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά με βαθμολογία κάτω από 7/10 έχουν περίπου τις διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστεί να παρακολουθήσουν κάποιο ειδικό σχολείο όταν μεγαλώσουν. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να τρομάζει τους γονείς. Οι ερευνητές τονίζουν ότι μόλις 1 στα 44 παιδιά με χαμηλή επίδοση στο Apgar θα χρειαστεί τελικά να παρακολουθήσει ειδικό σχολείο.

Πηγή

Διάσημοι με ΔΕΠΥ

Διαγνώστηκε το παιδί σας με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα) και δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε; Ηρεμήστε, διαβάστε τι σημαίνει ο όρος αυτός εδώ και συνεχίστε.


Justin Timberlake
Ο βραβευμένος με έξι Grammy και δύο Emmy καλλιτέχνης δήλωσε σε μια συνέντευξή του ότι πάσχει από διαταραχή ελλειματικής προσοχής και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτό δε δείχνει να τον εμπόδισε στην καριέρα του.
Η γνώμη του ΜΠΛΕ: Η μουσική κάνει καλό, τόσο σε αυτόν που τη γράφει όσο και σε αυτόν που την ακούει.






Jamie Oliver
Ένας από τους πρώτους σεφ παγκοσμίως που κατέστησαν δημοφιλείς τις εκπομπές μαγειρικής στις τηλεοράσεις μας. Πιστεύει πως η υγιεινή διατροφή τον βοηθά να ελέγξει τη ΔΕΠΥ του. Είναι υπέρμαχος της εξάπλωσης του υγιεινού και της κατάργησης του πρόχειρου φαγητού στα σχολεία.
Η γνώμη του ΜΠΛΕ: Δίκιο έχεις, αλλά ποιος σε ακούει!


Will Smith
Ηθοποιός και τραγουδιστής, πιστεύει ότι αν σήμερα ήταν παιδί, σίγουρα θα είχε διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ. Από μικρός θυμάται ότι είχε πρόβλημα στο διάβασμα και στη συγκέντρωση.
Η γνώμη του ΜΠΛΕ: Την ίδια άποψη για τον εαυτό τους έχουν και ορισμένοι από τους συντελεστές του ΜΠΛΕ.




Michael Phelps
 Ο  ολυμπιονίκης κολυμβητής που κατέκτησε συνολικά 14 χρυσά μετάλλια στις δύο τελευταίες ολυμπιάδες. Η κολύμβηση είναι ένας υγιής τρόπος να διοχετεύει την ενεργητικότητά του.
Η γνώμη του ΜΠΛΕ: Ο γιος ή γαμπρός που θα ήθελαν όλες οι μητέρες.




Jim Carrey

Ο ηθοποιός που έγινε γνωστός για τους κωμικούς ρόλους του και κυρίως για τις γκριμάτσες του, αποκάλυψε ότι εν μέρει οφείλονται στη ΔΕΠΥ.
Η γνώμη του ΜΠΛΕ: Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι με το ταλέντο του.



Sir Richard Branson
Ο ιδρυτής του ομίλου εταιρειών Virgin και γνωστός λάτρης της περιπέτειας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη μιας πρόσφατης έρευνας του περιοδικού Psychology Today (www.psychologytoday.com) σύμφωνα με την οποία, άτομα με ΔΕΠΥ έχουν 300% περισσότερες πιθανότητες να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.
Η γνώμη του ΜΠΛΕ: Κλασικό παράδειγμα επιτυχημένου επιχειρηματία και ανθρώπου που δεν μπορεί να κάτσει δευτερόλεπτο στην ίδια θέση. Αν δεν είχε ΔΕΠΥ, θ' αποτελούσε την καλύτερη διαφήμιση για το Red Bull.

Paris Hilton
 Η γνωστή τηλεπερσόνα το παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον Larry King από τη φυλακή. 
Η γνώμη του ΜΠΛΕ: Είναι η μόνη από αυτές τις διασημότητες στις οποίες δεν θα θέλατε να μοιάσει το παιδί σας. Ωστόσο, αυτό είναι ανησυχητικό μόνο όταν συνοδεύεται από τεράστια χρηματικά ποσά, οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.