14 Ιουλ 2011

Τα γλυκά κάνουν καλό στα παιδιά;

Μέχρι σήμερα γιατροί, ερευνητές, μαμάδες, γιαγιάδες και γενικότερα όλοι, είχαν κατατάξει τα γλυκά σε μια κατηγορία απαγορευμένων τροφίμων για τα παιδιά. Όμως φαίνεται ότι νέες μελέτες έρχονται να ανατρέψουν το παλαιό κατεστημένο.Οι ερευνητές λένε τώρα ότι, η κατανάλωση γλυκών μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί, ώστε να μη συσσωρεύει περισσότερο λίπος από ό,τι πρέπει στο σώμα του! Σύμφωνα με τη μελέτη που έκαναν, τα παιδιά που τρώνε τακτικά σοκολάτες και άλλες γλυκές λιχουδιές, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες (22%) να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα από ό,τι εκείνα, που στερούνται τέτοια προϊόντα! Επιπλέον, φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες (26%) να είναι λεπτότερα κατά την περίοδο της εφηβείας!

Εξηγώντας τα αποτελέσματα των ερευνών, οι επιστήμονες είπαν ότι τα παιδιά που τρέφονταν εκτός των άλλων και με γλυκά από μικρή ακόμα ηλικία, είχαν μάθει από πολύ νωρίς την ζωτικής σημασίας αξία της «διατροφικής πειθαρχίας», οπότε δεν κατανάλωναν μεγαλύτερες από το επιτρεπτό όριο ποσότητες γλυκών, κάτι που δε συνέβαινε και με τα παιδιά, που είχαν στερηθεί τα γλυκά στα παιδικά τους χρόνια.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικατασταθούν τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, από μια πιο «γλυκιά» διατροφή. Όλα χρειάζονται μέσα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αλλά πάντα με μέτρο και στις ποσότητες, που αρμόζουν σε κάθε τρόφιμο.

Οπότε μην αφήνετε το παιδάκι σας να ζηλεύει το παγωτό, τη σοκολάτα ή το γλειφιτζούρι του φίλου του. Απλά εκπαιδεύστε το να μην το παρακάνει!

Πηγή: mother.gr

Υγιείς έφηβοι τα νήπια που αργούν να μιλήσουν

-->
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος (6/7/2011), το οποίο επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, καταρρίπτονται οι θεωρίες περί συναισθηματικών διαταραχών.
Τα νήπια που καθυστερούν να μιλήσουν δεν εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα στο μέλλον. Την άποψη αυτή υποστηρίζει μία ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Andrew Whitehouse, έπειτα από πολυετείς έρευνες. Ο καθηγητής και η επιστημονική του ομάδα παρακολούθησαν την εξέλιξη 1.400 νηπίων από την ηλικία των δύο ετών μέχρι και το τέλος της εφηβείας τους. Παρατήρησαν, λοιπόν, πως παρά το γεγονός ότι άργησαν λίγο να μιλήσουν, τα παιδιά αυτά δεν εμφάνιζαν διαφορές από τα υπόλοιπα της ηλικίας τους. Πιο συγκεκριμένα, δεν ήταν πιο ντροπαλά ή επιθετικά αλλά
ούτε παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης.


            “Το γεγονός ότι τα νήπια αναπτύσσουν με καθυστέρηση το λεξιλόγιό τους στην ηλικία των δύο ετών δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για συναισθηματικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της ενήλικης ζωής τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά οεπικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζουν αρκετά συχνά αυτά τα νήπια οφείλονται στο γεγονός ότι αισθάνονται απογοητευμένα επειδή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους.
            Παρά το γεγονός ότι αρκετοί γονείς… πανικοβάλλονται όταν τα παιδιά τους δεν ξεκινούν να μιλούν περίπου στα δύο έτη, ειδικοί αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τόσο σπάνια. Μάλιστα, αναφέρουν ότι το 7% έως 18% των νηπίων δεν αναπτύσσουν αμέσως τις λεκτικές τους δυνατότητες και τα περισσότερα από αυτά καταφέρνουν να “γεφυρώσουν” το χάσμα πριν φτάσουν στο Δημοτικό. Οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν μόνο εάν τα παιδιά δεν καταφέρουν να καλύψουν αυτή τη διαφορά μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Και αυτό γιατί παλαιότερες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίμονα γλωσσικά ζητήματα σχετίζονται με ψυχολογικά προβλήματα.