18 Αυγ 2011

Ορολογία: Δραστηριότητες καθημερινής ζωής (ΔΚΖ)





Τι είναι οι ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ?






Οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής-ΔΚΖ (Activities of Daily Living) είναι τα έργα αυτοφροντίδας, κινητικότητας, επικοινωνίας, και διαχείρισης περιβαλλοντικών υλικών και συσκευών, καθώς και δραστηριοτήτων του σπιτιού που επιτρέπουν σε ένα άτομο να επιτύχει προσωπική ανεξαρτητοποίηση στο περιβάλλον του.

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει το ντύσιμο, την σίτιση, την χρήση της τουαλέτας, το μπάνιο και τις δραστηριότητες καλλωπισμού.

Η κινητικότητα περιλαμβάνει την μετακίνηση στο κρεβάτι, την μετακίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο, την μετακίνηση με ειδικό εξοπλισμό και γενικά την διαχείριση της δημόσιας και ιδιωτικής μετακίνησης.

Οι δεξιότητες επικοινωνίας περιλαμβάνουν την ικανότητα της γραφής, του διαβάσματος, της δαχτυλογράφησης, ή της χρήση του τηλεφώνου, του μαγνητόφωνου, την χρήση ειδικών επικοινωνιακών συσκευών.

Η διαχείριση περιβαλλοντικών υλικών και συσκευών περιλαμβάνουν την ικανότητα χρήσης του τηλεφώνου, των κλειδιών, της βρύσης, του διακόπτη φωτός, του παραθύρου, της πόρτας, των ψαλιδιών και των έλεγχο των σημαδιών στον δρόμο.

Η διαχείριση δραστηριοτήτων του σπιτιού περιλαμβάνει την αγορά προιόντων, τον σχεδιασμό και προετοιμασία των γευμάτων, το καθάρισμα, το σιδέρωμα, την φροντίδα του παιδιού, και την ικανότητα χρήσης των οικιακών συσκευών (π.χ. ηλεκτρική σκούπα, ψυγείο, ανοιχτήρι, μίξερ κ.α.)


Πηγή: Occupational Therapy, Practice skills for physical dysfantion, Lorraine Williams Pedretti, M.S., O.T.R.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...