25 Ιουλ 2011

Ο μπαμπάς "κομπιουτεράς" - το παιδί με αυτισμό;

Πολλοί ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι συναντούν πολλούς γονείς που είναι μηχανικοί υπολογιστών με αυτιστικά παιδιά αντί φερ' ειπείν πωλητές. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως υπάρχει κάποια σχέση.
Περίπου 3 φορές περισσότερα παιδιά διαγνώσκονται με αυτισμό σε περιοχές υψηλής τεχνολογίας
Μελετητές του Cambridge University βρήκαν ότι το ποσοστό παιδιών με διαταραχές αυτισμού είναι 3 φορές μεγαλύτερο για εκείνα που κατοικούν σε περιοχές που θεωρούνται κέντρα βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.
Η πιθανή εξήγηση είναι ότι ο αυτισμός έχει ένα μεγάλο παράγοντα κληρονομικότητας και έχει ισχυρή σχέση με το χαρακτηριστικό του "συστημισμού", μιας ικανότητας του να αναλύει τη λειτουργία συστημάτων και της δημιουργίας τους. Εργαζόμενοι στους τομείς της μηχανολογίας ή της τεχνολογίας των υπολογιστών διαπρέπεουν σ' αυτή την ικανότητα. Η θεωρία λοιπόν λέει, ότι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν μια σχετικά αυξημένη ικανότητα στο να οργανώνονται συστηματικά στις λειτουργίες τους ή και να αναλύουν συστήματα και πώς αυτά λειτουργούν.
Κάποια γνωρίσματα του αυτισμού θα ήταν πλεονέκτημα για έναν μαθηματικό ή έναν μηχανολόγο...
Βέβαια, τέτοιες δεξιότητες - που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια κλινική διάγνωση για αυτισμό - είναι πλεονέκτημα για έναν μηχανολόγο ή έναν μαθηματικό. Κάποιοι γονείς αυτιστικών παιδιών έχουν τέτοια γνωρίσματα, παρόμοια με ένα αυτιστικό άτομο, αν και σε μικρότερο βαθμό - ώστε δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτιστικοί.
Οι ίδιοι οι μελετητές βέβαια είναι επιφυλακτικοί με τις ενδείξεις αυτές, καθώς αυτή είναι μια πρώιμη έρευνα. Οπότε, όσοι γονείς ανησυχούν στο άκουσμα αυτού του μεγάλου ποσοστού ας καθησυχάσουν γιατί ακόμα κι έτσι αυτό σημαίνει πως το 98% των παιδιών με γονείς που εργάζονται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας ΔΕΝ θα εμφανίσουν αυτισμό.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...